Чи можуть під час воєнного стану виїхати за кордон України "обмежено придатні" - пояснення адвокатів

В Україні від 18 травня 2024 року вступив в силу новий закон про мобілізацію. Адвокати Ірина та Владислав Леонови пояснили, чи може особа, яка має статус "обмежено придатна" перетнути кордон під час дії воєнного стану.

Юристи зазначили, що перетин кордону під час воєнного стану регулює Постанова Кабміну від 27 січня 1995 р. № 57. Відповідно до норм законодавства, виїзд дозволено особам, які визнані непридатними до військової служби та виключені з військового обліку на підставі рішення військово-лікарської комісії.

Військовозобов’язані, які за рішенням ВЛК визнані "обмежено придатними" у воєнний час, не можуть перетинати державний кордон під час дії воєнного стану.

В Україні від 4 травня цього року набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист", який скасовує статус "обмежено придатний". Відтак, військовозобов’язані, які раніше були визнані обмежено придатними, мають пройти повторний медичний огляд протягом 9 місяців. Повторна військово-лікарська комісія може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку, або придатними.

Якщо після повторного медичного огляду особа буде визнана непридатним до військової служби за станом здоров’я та виключеною з військового обліку, то в цьому випадку вона зможе виїхати за кордон.

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...

Комісія Мінкульту фіксує розкрадання держмайна: З Почаївської лаври зникли цінні ікон, які передавалися в оренду Московському патріархату разом з архітектурним комплексом

субота, 27 липень 2024, 17:00

В ході перевірки збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, яке перебуває у безоплатному користуванні УПЦ МП, виявлено низку порушень. Про це йдеться у звіті комісії Міністерства культури та інформаційної політики,...