Чи можуть в Україні знизити мінімальний призовний вік до 20 років? Нардеп дав пояснення

Члени комітету Ради з питань нацбезпеки, розвідки та оборони зверталися до Генерального штабу з питанням зменшення мінімального призовного віку із 25 до 20 років. Однак, Генеральний штаб запевнив, що наразі такої потреби немає. Про це повідомив член комітету з питань нацбезпеки, нардеп Сергій Рахманін в інтервʼю «Українській правді», передають Патріоти України.

«Ми зверталися до Генерального штабу, який формує потребу, із запитанням, чи є наразі гостра, нагальна необхідність зменшувати цей поріг. Генеральний штаб сказав, що наразі такої потреби немає», – заявив депутат.

Рахманін пояснює, що за рахунок зменшення віку осіб, які призиваються до ЗСУ, було отримано певний ресурс. Однак, чи вистачить війську цього ресурсу в осяжній перспективі – стане відомо не раніше кінця вересня. «Ми сподіваємося, що вони (Генштаб - ред.) з якоюсь пропозицією, аналізами до нас вийдуть», – інформує нардеп.

На його переконання, рішення про зменшення призовного віку – військово-політичне. Військове – бо йдеться про потенціал, про молодих людей, здатних виконувати насамперед бойові завдання, краще за людей 50+. Політичне – бо це рішення має бути погоджене президентом як верховним головнокомандувачем, пояснює народний обранець.

«З одного боку, більш молоді люди потрібні ЗСУ, щоб зміцнити передусім найбільш боєздатні підрозділи, а, з іншого боку, у нас прошарок цих громадян не такий вже і великий», – вважає Сергій Рахманін і додає, що з точки зору демографічної ситуації, зменшення мобілізаційного віку – великий ризик. Депутат переконаний, що не думати про цей ризик – не можна, навіть «у тих жорстких, небезпечних умовах, у яких на сьогодні перебуває Україна».

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...