Чи всі хвороби від нервів? ТОП-10 найпопулярніших запитань невропатологу і відповіді на них

"Всі хвороби від нервів" - цей популярний мем невідомого походження призвів до того, що до невропатолога звертаються з різними скаргами, передають Патріоти України

За принципом: болить – отже, до невропатолога! Чи насправді це так, що до лікаря-невропатолога треба йти з будь-яким болем, які саме проблеми він вирішує та з яким інструментарієм працює – про це ми запитали у лікарки-невропатологині клініки "Медичний центр Берсенєва" Маргарити Прохорової.

Ми звикли до того, що більшість галузей медицини двома руками голосують за профілактику. Гінекологи та стоматологи, дерматологи й кардіологи, мамологи та окулісти пропонують нам приходити на прийом хоча б раз на рік, щоб запобігти негативним процесам і не пропустити початкову стадію захворювання, якщо вже воно сталося. А ось невропатологи не пропонуватимуть вам приходити до них із метою профілактики, тому що в цій галузі жодних профілактичних досліджень, скринінгів і заходів не існує. Однак є стани, відчувши які, в жодному разі не варто відкладати візит до невропатолога. Ми зібрали добірку з десяти важливих запитань, які найчастіше ставлять лікареві-невропатологу.

1. Крутиться голова, до якого лікаря йти?

Запаморочення – це лише симптом, тому за його наявності варто шукати причину його появи. Для того, щоб розібратися, треба ретельно вивчити анамнез, а саме: коли зʼявляється запаморочення, від чого воно зменшується, чи є ще якісь симптоми (нудота, блювота, головний біль тощо). Варто звернутися до невропатолога для детальнішого вивчення скарг і можливого призначення додаткових методів обстеження.

2. Як зрозуміти, що у вас часто болить голова?

Людям, для яких характерний біль у голові, лікарі рекомендують вести щоденник головного болю, де людина може вказати його інтенсивність, локалізацію, додаткові симптоми (нудота, блювота, шум у голові, запаморочення тощо), як довго тривав біль, що допомогло його зменшити. Таким чином, лікар може оцінити, скільки днів на місяць є скарга на головний біль. Якщо він турбує понад 14 днів на місяць – це вже хронічний біль. Варто звернутися до невропатолога і не займатися лікуванням.

3. Чи може бути звикання до протибольових пігулок?

Якщо в разі болю в голові ви щоразу приймаєте знеболювальні ліки і це переростає в хаотичне приймання різних знеболювальних препаратів, то може розвинутися так званий абузусний головний біль. Такий вид головного болю важко піддається лікуванню і посилюється на тлі відміни звичних для вас знеболювальних препаратів. Щоб не допустити цього, варто вчасно звернутися до лікаря.

4. Для чого лікар-невропатолог просить доторкнутися до носа?

Нервова система дуже обширна і відповідає за багато процесів у тілі людини. В разі порушення її роботи у людини можуть зʼявлятися не лише больові синдроми, а й рухові порушення, тому один із тестів – це координаторні проби (доторкнутися вказівним пальцем до кінчика носа із заплющеними очима).

5. Чому німіють руки?

Дуже часто оніміння в руках повʼязане з вимушеною позою: сидінням за компʼютером, тривалою розмовою телефоном, незручною позою сну чи годування дитини тощо. Кожен нерв проходить певною траєкторією і через певні канали, вистелені кістковими структурами і мʼязами. Якщо нерв перетискається, зʼявляється відчуття оніміння, бігання мурашок, поколювання голочок. Зазвичай у разі зміни пози ці скарги зникають. Якщо ви помітили відчуття оніміння у стані спокою, воно не повʼязане з позою і не зникає під час рухів або зміни положення кінцівки, вам варто звернутися до лікаря.

6. До невролога треба йти вже з обстеженнями?

У 21-му столітті варіантів обстеження існує безліч, тому не варто заздалегідь робити обстеження, в яких ви, найвірогідніше, не впевнені. До лікаря-невропатолога пацієнт приходить зі скаргами, лікар уважно вивчає їх, анамнез, проводить неврологічний огляд і лише після цього за необхідності призначає обстеження.

7. Як тренувати мозок?

Коли ми вчимося, отримуємо нову інформацію, запамʼятовуємо щось, створюються нові зв'язки, а коли щось повторюємо, то ці зв'язки посилюються. Мислення – це мозок в активному стані. На день мозок видає більше електрохімічних імпульсів, ніж усі мобільні телефони на Землі. Щоразу, коли ми щось змінюємо, наш мозок теж змінюється. Це називається нейропластичністю.

8. Чи відновлюються нервові клітини?

Кажуть, стрес вбиває нервові клітини – міф це чи правда? У мозку все життя відбувається перебудова нейронних зв'язків, поява і загибель нейронів, і нам необхідна стимуляція різноманітними чинниками, щоб підтримувати здорову роботу мозку. В людей нейрогенез (утворення нових нейронів) найінтенсивніший у дитинстві. Водночас нейрони гинуть передусім не через стрес, а через неправильне харчування, алкоголь, паління, порушення екології та багато інших навколишніх чинників.

9. Чи можлива онлайн-консультація невропатолога?

Будь-яка людина має право отримати консультацію невропатолога у форматі онлайн: лікар може поспілкуватися з пацієнтом, дізнатися скарги та ознайомитися з лікуванням, яке пацієнт, можливо, проходить / проходив. Проте у форматі онлайн, через екран телефона, лікар не завжди може зрозуміти й оцінити обʼєктивний стан людини та зробити якісне призначення коректно. В будь-якому разі інформативнішою є очна консультація, бо не дарма кажуть, що невропатолог має не лише бачити, а й відчувати руками.

10. Навіщо невропатологу молоточок?

Неврологічний молоточок – це невідʼємний помічник лікаря-невропатолога. Завдяки йому перевіряють сухожильні рефлекси і можна зрозуміти, чи є відхилення та можливий рівень ураження нервової системи.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...