День святої Варвари: Що категорично не можна робити в свято 17 грудня

У четвер, 17 грудня, православна церква вшановує пам'ять великомучениці Варвари Іліопольської. Ця свята вважається захисницею від раптової і насильницької смерті, а також заступницею всіх жінок, передають Патріоти України.

У народі свято відоме під назвами Варварині морози, Варварин день, День Варвари.

Історія святої Варвари

Свята Варвара жила в 3-4 століттях в Іліополі Фінікійському (зараз Ліван), в часи правління імператора Максиміана. Дівчина була дуже гарною, походила вона зі знатної родини язичників. Батько Варвари, Діоскор, закрив її у вежі від сторонніх поглядів.

У неволі Варвара, вивчаючи світ з вікон, дішла висновку, що створити його міг Єдиний Творець. Коли батько вирішив видати доньку заміж і випустив з вежі, вона познайомилася з місцевими християнами і прийняла хрещення.

Дізнавшись про це, Діоскор повів доньку до правителя Іліополя Мартіана. Святу переконували здректися християнства, а коли вона відмовилася, піддали жорстоким тортурам: били воловими жилами, розтирали рани волосяницею (груба тканина з козячої вовни, – ред.), обпалювали вогнем. У результаті Мартіан дозволив батькові Варвари самому здійснити суд над нею.

Тоді Діоскор обезголовив свою дочку. Разом зі святою Варварою стратили ще одну мученицю – Іуліанію, яка була вражена стійкістю дівчини і також оголосила себе християнкою. Згідно з переказами, згодом на Діоскора і Мартіана обрушився гнів Божий – їх обох вбила блискавка.

Мощі святої великомучениці Варвари покояться в Києві, у Володимирському соборі Православної церкви України: 1108 року їх привезла з собою з Візантії дружина князя Святополка Ізяславича Варвара.

Традиції в День Варвари
  • Святій Варварі моляться про дітей, зцілення від недуг, а також про вирішення конфліктів з батьками та іншими родичами, про позбавлення від зневіри, смутку й печалі.
  • Великомучениця Варвара вважається також захисницею від раптової смерті без сповіді й причастя; віряни просять у неї заступництва для таких померлих.
  • На Русі Варварин день вважався "жіночим святом" – великомучениця вважалася покровителькою всіх жінок. Особливо її шанували вагітні, які молилися святій про допомогу під час пологів.
  • 17 грудня зазвичай починалися сильні холоди – через це свято в народі прозвали Варварині морози.
Прикмети на 17 грудня
  • У небі зірок не видно – до потепління.
  • Заморозки вранці – до морозної зими.
  • Багряний захід – до ясної і морозної погоди.
  • Захід затягли хмари – буде багато снігу.
  • Дим з печі стелиться – до потепління, вгору йде – до холодів.
Що не можна робити в День Варвари
  • Ткати, прати, білити, працювати з глиною, займатися іншими домашніми справами.
  • Лаятися, злитися, конфліктувати, лихословити.

Почнеться епоха вимирання? Вчені попередили про нову загрозу екологічної катастрофи

вівторок, 7 травень 2024, 0:30

Чисельність багатьох видів джмелів у всьому світі скорочується. Через аномальну спеку їх гнізда перегріваються, внаслідок чого гинуть цілі виводки личинок. Вчені попереджають, що планеті загрожує нова екологічна катастрофа, якщо на Землі повністю зникн...

Це може здивувати! Швейцарські вчені назвали оптимальне добове співвідношення сидіння, стояння, сну та активності

вівторок, 7 травень 2024, 0:26

Учені зі швейцарського університету Свінберна з'ясували, що те, як людина проводить свій день, може мати значний вплив на її здоров'я та назвали оптимальне співвідношення сидіння, стояння, сну та активності/ Про це повідомляє Science Alert, передають П...