"Друга хвиля коронавірусу восени буде легшою, але є кілька умов", - експерт

"Я однозначний прибічник дотримання карантинних заходів і закон один для всіх, але слід розуміти, що деякі запровадженні рішення були шкідливими. Після Пасхи можна було би знімати додаткові обмеження, які вводилися за принципом "краще пожаліти і зробити, ніж не зробити і пожаліти", - пише у своєму блозі колишній головний санітарний лікар України Святослав Протас, передають Патріоти України, і продовжує:

"Їх однозначно слід відміняти, бо ми ж бачили, скільки негативу вони викликали і як себе вели правоохоронні органи. Наприклад, носіння масок стосувалося виключно громадських місць, а штрафують всіх, бо "громадським місцем стала вся Україна". Хоча логіка була інша – маски мають використовуватися у місцях масового скупчення людей. Але оскільки у нас заборонили збиратися більше двох людей – автоматично зникло поняття "місця масового скупчення людей". Так само було із транспортом. Дозволялось перевезення 10-х людей, проте на зупинці були ці скупчення.

Людям варто дозволити бувати на свіжому повітрі, користі буде на багато більше. А загальний масковий режим, який є малоефективним для населення, слід залишити для працівників тих професій, які контактують із великою кількістю людей. Це працівники магазинів, аптек, поліції.

Громадський транспорт слід запускати в останню чергу. Це місця масового скупчення, тісний контакт і найбільш сприятливі умови для поширення вірусу. Також варто запустити роботу великих підприємств, а от розважальні центри та спортивні ігри – можна відкривати тільки тоді, як матимемо об’єктивні дані, що більшість населення перехворіло і має імунітет або ж коли буде різке зниження кількості нових випадків, які поступають на лікування в стаціонари. Для запуску залізничного й автобусного сполучення, теж слід знати реальну кількість хворих. Якщо перехворіло мало населення - громадський транспорт може спровокувати чергову хвилю вірусу.

Водночас не варто тримати карантин все літо, бо окрім катастрофи в економіці, можемо спровокувати масштабну другу хвилю вірусу восени. Карантин слід потроху послаблювати, щоб люди хворіли рівномірно, тоді є велика ймовірність, що друга хвиля вірусу восени буде значно легшою, ніж перша.

Щоб сформувався колективний імунітет, люди все одно мають перехворіти. Фактично, темпи поширення вірусу і рівень захворюваності населення можемо регулювати в ручному режимі. В такому разі медична система теж матиме час для поновлення своїх можливостей, в тому числі і технічних.

Загалом в Україні варто змінювати акценти в діагностиці коронавірусу, перейшовши від масового тестування на його наявність до тестування на наявність імунітету до вірусу.

Нам треба знати, скільки у нас зараз перехворіло населення і скільки залишиться на осінь. Враховуючи те, що більша частина хворіє в легкій формі або взагалі безсимпомно, т.з носійство, то нема сенсу їх виявляти. Нам важливіше знати, у кого є імунітет до вірусу. Ось на цьому слід робити акцент. Люди самі звертаються в лікарні у разі підвищення температури, задишки чи навіть нежитю. Думаю, що на коронавірус перехворіло вже на багато більше людей, ніж підтверджено офіційно".

Пам'ять не фіксує час? Ось про що дізнався француз, який 63 дні прожив у темряві без зв'язку з людьми

субота, 4 травень 2024, 6:30

85-річний Мішель Сіфр дійсно зумів зробити собі ім'я серед диваків планети. У 1962 році тоді ще 23-річний юнак вирішив позбавити себе світла, людей та годинника на два місяці, передають Патріоти України. Французький дослідник хотів дізнатись, як відсу...

Страсна субота - наймістичніший день Великого посту: Що не можна робити в цей день

субота, 4 травень 2024, 5:00

У Вдень у Велику суботу в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі щороку очікують на сходження Благодатного Вогню, частки котрого.у наші часи швидко розповсюджуються православним світом. За день до Великодня християни східного обряду зустрінуть Велику, або...