Експедиція на Місяць: Екіпаж NASA вперше оглянув свій корабель (фотофакти)

Члени екіпажу Artemis 2 на тлі космічної капсули Orion

Екіпаж із чотирьох астронавтів, які, як планується, візьмуть участь у польоті навколо Місяця у 2024 році, вперше оглянув свій космічний корабель. Про це повідомляє Associated Press.

Члени основного екіпажу експедиції – командир Грегорі Вайсмен, пілот Віктор Гловер, фахівці Крістіна Кох та Джеремі Хансен – оглянули незакінчену капсулу Orion та поділилися враженнями про неї на пресконференції на мисі Канаверал.

"Це ні на що інше не схоже... Я навіть зіщулилася", – сказала журналістам Крістіна Кох.

Космічна капсула Orion (Фото – EPA)
Космічна капсула Orion (Фото – EPA)
Космічна капсула Orion (Фото – EPA)

NASA планує здійснити пілотований обліт Місяця наприкінці 2024 року, проте інженерам ще доведеться вирішити кілька серйозних проблем. Зокрема, випробувальний політ у 2022 році виявив дефекти конструкції теплового щита апарату.

Наступні пілотовані польоти в межах програми Artemis, які передбачають власне висадку двох астронавтів на поверхню Місяця, поки що заплановані на кінець 2025 року, але можуть бути перенесені через проблеми з готовністю корабля Starship. Його розробкою займається компанія Ілона Маска SpaceX. Єдине зараз випробування Starship закінчилося вибухом корабля через кілька хвилин після старту, і в NASA стурбовані тим, що він може бути не готовий до запланованого терміну.

У NASA заявили, що Starship до повноцінного включення до програми Artemis має показати кілька успішних випробувальних польотів навколомісячною орбітою і провести "генеральну репетицію" висадки на Місяць.

З 1969 до 1972 року NASA в межах програми Apollo здійснило шість успішних пілотованих посадок на Місяць. У березні 2019 року адміністрація президента Трампа дала вказівку NASA відправити астронавтів на Місяць до кінця 2024 року.

Надзвичайний стрибок технологій: Швейцарці розробили сонячні панелі з кераміки, котрі у 1000 разів потужніші за традиційні, кремнієві

неділя, 28 липень 2024, 9:20

Фотоелектрична енергія вважається перспективнішою навіть за атомну. При цьому велика вада на шляху її розвитку те, що сонячні панелі для ефективного використання потребують дуже великі площі. Однак схоже, цю проблему подолано. Команду вчених з Швейцарс...

В Україні провели перерахунок пенсій: Ось наскільки вони зросли

неділя, 28 липень 2024, 9:08

За останні три місяці середня пенсія в Україні зросла на 73 грн. і тепер становить 5816 грн. У січні 2024 року вона становила 5385 грн. З початку повномасштабної війни розмір пенсії збільшився із 3991 до 5816 грн. Про це пише OBOZ.UA, передають Патріот...