ФОПам в Україні запропонують "купити" бронювання від мобілізації: Ось які варіанти готують

В Україні ще не діє економічне бронювання від мобілізації ні для юросіб, ні для фізосіб-підприємців (ФОП). Тобто "ФОПи поки що не можуть оформити відстрочку ні для себе, ні для своїх співробітників. Водночас, до парламенту вже внесено низку законопроєктів про економічне бронювання. Деякі моделі (не всі) передбачають отримання "броні" ФОПами, але й тоді підприємці мають відповідати низці критеріїв, передають Патріоти України.

Загалом у Верховній Раді зареєстровано документи, в яких прописано чотири моделі економічного бронювання. OBOZ.UA розібрався, що законодавці пропонують робити саме з ФОПами.

"Пакет Наталухи": ФОПи можуть лишитися за бортом

Першими, 11-17 червня, було зареєстровано документи авторства групи нардепів на чолі з головою комітету з економічного розвитку ВР Дмитром Наталухою ("Слуга народу"). Це документи під номерами 11331, 11331-1 та 11331-2.

Не всі вони передбачають бронювання для ФОПів. Така можливість повністю виключається моделлю, запропонованою в законопроєкті № 11331-1.

Моделі із законопроєктів №№ 11331 та 11331-2, що дозволяють бронювання ФОПів, передбачають, що фізособа-підприємець щомісяця має сплачувати 20 400 грн військового збору. Однак, це не всі вимоги. Також необхідні:

  • реєстрація за шість місяців і більше до дня набрання чинності законом;
  • щомісячний дохід щонайменше триразового розміру збору за бронювання, тобто понад 61 200 грн на місяць.

"У нас є цілі індустрії, де ФОП є важливою складовою бізнес-процесів. Не бронювати їх, я вважаю, було б помилкою. Тому в одному лише IT ми втрачаємо мільярди через зриви контрактів та стурбованість іноземців щодо укладання нових саме з українцями. Тому у двох із трьох моделей ми заклали цю опцію. Утім, для них є додаткові вимоги щодо термінів реєстрації та обігу, щоб відсіяти "фейкові" ФОПи", – пояснював ідею сам Наталуха.

"Пакет Буймістер": альтернатива без альтернативи

Народна депутатка Людмила Буймістер (виключена зі "Слуги народу" у 2021 році) 28 червня зареєструвала ще два законопроєкти про економічне бронювання – №№ 11338 та 11332-2. По суті окрему модель бронювання пропонує тільки другий з них, перший можна вважати технічним.

У документі прописані умови економічного бронювання для ФОП. По суті, вони мало відрізняються від тих, що пропонуються ФОПам у двох із трьох моделях Наталухи:

  • ФОПи мають щомісячно сплачувати збір за кожного військовозобов'язаного працівника – 20,4 тис. грн;
  • необхідна відсутність заборгованості із виплати зарплати та сплати податків;
  • діяльність ФОП має бути розпочато до 2024 року.

Основна відмінність моделі Буймістер від решти варіантів полягає не в пропозиціях для ФОПів, а в ідеї дозволити бронювати від мобілізації працівників бізнесу, який сплачує 80 тис. грн ЄСВ. Також нардеп пропонує переглянути умови стратегічного бронювання, повністю замінивши його економічним.

Надзвичайний стрибок технологій: Швейцарці розробили сонячні панелі з кераміки, котрі у 1000 разів потужніші за традиційні, кремнієві

неділя, 28 липень 2024, 9:20

Фотоелектрична енергія вважається перспективнішою навіть за атомну. При цьому велика вада на шляху її розвитку те, що сонячні панелі для ефективного використання потребують дуже великі площі. Однак схоже, цю проблему подолано. Команду вчених з Швейцарс...

В Україні провели перерахунок пенсій: Ось наскільки вони зросли

неділя, 28 липень 2024, 9:08

За останні три місяці середня пенсія в Україні зросла на 73 грн. і тепер становить 5816 грн. У січні 2024 року вона становила 5385 грн. З початку повномасштабної війни розмір пенсії збільшився із 3991 до 5816 грн. Про це пише OBOZ.UA, передають Патріот...