Гігантська писанка із лози: На Буковині вражаючим чином вшанували 400-річчя Хотинської битви (фото)

У Чернівецькій області до 400-річчя Хотинської битви майстер лозоплетіння створив панно із зображенням запорізьких козаків та велике яйце-писанку з орнаментом Хотинської фортеці. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляють «Хотинські вісті», передають Патріоти України.

«Знаний майстер лозоплетіння у третьому поколінні Олександр Бродовінський до відзначення 400-річчя Хотинської битви створив панно із зображенням запорізьких козаків, які б’ють у бойові литаври, а також велике яйце-писанку з орнаментом стін нашої славетної фортеці», – йдеться у повідомленні.

Олександр продовжує традицію свого роду, навчаючи свого онука Юрчика виплітати вироби з лози. Майстер розповідає, що робота лозою має свою специфіку, адже є більше 300 сортів лози і кожен сорт має свої можливості та структуру. «Сам процес роботи мене захоплює, бо набагато цікавіший, ніж підготовка, він займає приблизно два тижні. А ось заготівля матеріалу потребує більше часу», – додав майстер.

Починають заготовляти лозу із пізньої осені, коли вже листя опаде і наступають заморозки. Її обрізають, чистять, розділяють на кілька частин, стягуючи серцевину, щоб була лише лозова стрічка. Також матеріал потрібно висушити та зварити, аби він був готовий до роботи.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...