"Гроші пішли, сп***жені": У мережу злили аудіозапис про зрив запуску стратегічного об’єкта "Енергоатому" в Чорнобилі

У кабінеті чиновника державного “Енергоатому” проходила нарада, під час якої учасники обговорювали, як приховати факти зникнення частини коштів на будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі. Аудіозапис розмови надійшов у розпорядженні журналістів «Схем», передають Патріоти України.

Дане сховище є стратегічно важливим для посилення незалежності України від Росії об’єктом, терміни запуску якого в черговий раз зірвали в кінці минулого року.

“Ви ж розумієте, що гроші пішли, продані, сп***жені і так далі. Треба знаходити інші джерела фінансування і причому їх потрібно якось узаконити. Як? Ми ще не зовсім розуміємо”, – каже голос, схожий на Миколу Божка, керівника “Атомпроектінжинірингу”, відокремленого підрозділу “Енергоатому”, який виступає замовником будівництва від держави.

Згідно з даними розслідування, менеджмент “Енергоатому«, призначений за президентства Володимира Зеленського, в грудні 2020 року публічно заявляв про “майже 100% готовності об’єкта”. Однак у той же час для завершення будівництва він підписав непублічний договір на 422 млн гривень з новим приватним підрядником фірмою «КБР», залученою без проведення тендеру.

“Схеми” виявили, що протягом минулого року “Енергоатом” непублічно перерахував цій приватній компанії понад 1 млрд гривень на завершення будівництва сховища, яке досі не ввели в експлуатацію.

За даними журналістів, записана розмова відбулася 28 грудня 2020 року в кабінеті Божка в присутності приватних підрядників і субпідрядників, які до цього довгий час освоювали державні кошти на будівництво сховища в Чорнобилі.

З розмови випливає, що частина коштів зникла, і чиновник «Енергоатому», призначений вже за президентства Зеленського, радиться, як це приховати – «закрити дірки» через стару закупівлю і старого підрядника, або через нового підрядника, залученого ним непублічно – компанію «КБР».

Голос, схожий на Божка, каже, що “є дірки, які простіше залатати з того боку, ніж з цього” і закликає не панікувати. Він запевнив представників приватних фірм, які з 2017 року працювали на об’єкті, що буде “сильно напружуватися”, щоб максимально їх “витягнути”, оскільки таким чином зможе “витягнути” і себе. Голос пропонує закупівлю одного з ключових елементів сховища, системи контролю радіації.

“Вам за систему радіаційного контролю додатково заплатили 22. Чи правильно я розумію? Мені потрібно було вас виручати і себе виручати, і тому ми там пішли на реальні порушення. Ми заплатили вам гроші нецільові. До першої перевірки«, – говорить голос, схожий на керівника»Атомпроектінжинірингу”.

Журналісти отримали податкові звіти, що підтверджують, що напередодні цієї розмови в період з 17 по 21 грудня 2020 року субпідрядник будівництва «Укренергомонтаж» отримав додаткові 22 млн на системи радіаційного контролю, але від нового генпідрядника, залученого при новій владі – фірми “КБР”.

У розслідуванні йдеться, що Божко сам визнає, що це нецільові витрати, оскільки «Енергоатом» вже закуповував систему радіаційного контролю – через колишнього підрядника будівництва «Укрбудмонтаж». Тепер гроші на це пішли через нового виконавця, попри те, що грудневий контракт із ним не передбачав покупки цієї системи.

Фахівці, до яких звернулися схеми, помітили ознаки відразу декількох злочинів у наведених фактах. Експерт із питань держзакупівель, колишня ревізор Держаудитслужби Наталія Заєць сказала, що можна говорити про нецільове використання коштів, яке йде поза договором і поза системою Prozorro.

“Перераховані кошти, які були виділені взагалі не на цей проєкт і з тих документів, є декілька договорів, навіть можемо припустити, що це кошти виділені одному підряднику, але сплачені зовсім іншому підряднику. Це речі, які підтверджують фінансові махінації. Тут дуже великий спектр кримінальної відповідальності – це службова недбалість, зловживання службовим становищем”, – пояснила вона.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...