Як у Луганську "боролися із бурштином": Луценко розповів про казус українізації у МВС

Старанні місцеві керівники слово перекласти не змогли, тому вирішили боротися, як... по-своєму зрозуміли.

Колишній генеральний прокурор і міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко прокоментував у Facebook 16 січня українізацію сфери послуг, передають Патріоти України.

Він розповів, як у 2005 році все керівництво Міністерства внутрішніх справ України, зокрема районних управлінь, перейшло на українську мову. Підлеглим Луценка дали сигнал: хочеш підвищення – розмовляй українською. На тлі українізації відомства, за словами Луценка, стався "один смішний казус" із начальником управління внутрішніх справ у Луганську.

"У перші ж дні на посаді міністра я, уродженець Рівненщини, дав доручення зачистити нелегальне видобування бурштину. Наказ про операцію "Бурштин" був підготований і підписаний негайно. Але розіслали його не в три відповідні області, а по всій Україні. Із вказівкою доповісти про виконання через три місяці", – зазначив він.

Ексглава МВС дуже здивувався, коли на початку весни приходили звіти із Сумської та Чернігівської областей. "Але, думаю, може, і на тамтешнє Полісся доповзла ця чума. Але рапорт із Луганська ввів мене у ступор. Який, у холери, бурштин у тих степах?! Дзвоню начальнику УВС, нині покійному генералу. Питаю: "Як у вас операція "Бурштин"?" Той, хвилюючись і стараючись говорити щирою державною мовою, доповідає: "Пане міністр, активно працюємо, порушили 158 дєл, арештували на 230 млн, є перспективні розробки", – написав Луценко.

Тоді він акуратно запитав, у чому специфіка справ щодо бурштину в області. Генерал у відповідь говорив про "організованіє форми, налаженіє путі, связі у вищих ешелонах влади, співпрацю із закордоном". "Я, не витримуючи, питаю в лоб: "Генерале, ти знаєш, що таке "бурштин"?" Той питає: "Чесно, пане міністр?" – "Ні, – кажу, – на...би міністра!" Генерал зітхає й признається: "Не знаю, пане міністр. Ми, – каже, – подивилися у словник, але там теж нема. (У радянських словниках був янтарь – янтар.) Тоді ми порадилися з колегами в Донецькій області... (Ну, ясно – головні знавці державної мови.) Ті теж не знали, пане міністре. Ну, ми разом вирішили, що це щось іноземне". – "І що? Які справи мені в рапорт пишете?" – "А всю контрабанду, пане міністр", – зазначив колишній міністр внутрішніх справ.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...