Які області під загрозою у разі найгіршого сценарію на ЗАЕС - відповідь науковиці

Науковиця Інституту проблем безпеки атомних станцій НАН України Олена Паренюк заявляє, що у разі найгіршого сценарію на ЗАЕС витік радіації не буде масштабним, передають Патріоти України.

В ефірі 1+1 вона зазначила, що найбільш вразливими стануть території та населені пункти знизу за течією Дніпра, тобто нижче - Херсонська область, південь Запорізької.

"Людям, які там живуть, варто запастися питною та технічною водою, не вживати воду з Дніпра, мати у запасі рукавички та респіратори. І щойно люди почують сигнал тривоги, увімкнути радіо чи телевізор, подивитися повідомлення від влади й вдягнути респіратори та рукавички", - каже експерт.

Якщо ви будете вдома, вона радить закрити повністю все приміщення для того, щоб не потрапляло повітря ззовні. Якщо ви на вулиці, прийдіть додому, роздягніться й помийтеся водою, яка є у закритих контейнерах. Одяг варто скласти у пластиковий пакет, увімкнути радіо й чекати на те, що скаже влада.

Що робити, якщо немає респіратора?

За словами Паренюк, зазвичай радять вакуумно-марлеву пов'язку, але можна взяти кілька масок, які ми використовували при COVID.

"2-3 маски вдягнути, і цього буде достатньо. Звичайно, якщо є респіратори з більшим рівнем захисту, можна використовувати їх. Важливо захистити дихальні шляхи від пилу, який підіймається. Якщо немає респіратора під рукою, можна навіть закритися шарфом", - зазначила науковиця.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...