Якщо ваші права порушили! Мобілізація в Україні: Як оскаржити рішення ВВК щодо придатності до військової служби

Мобілізація в Україні попередньо триватиме до 20 травня. Призову підлягають всі військовозобов'язані від 18 до 60 років. Проте їхня придатність до військової служби визначається лише під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), передають Патріоти України.

За словами юристів, рішення ВВК про придатність чи непридатність до служби завжди можна оскаржити, якщо на це є підстави. Медична комісія призовника – обов'язковий етап мобілізації. Без її проходження військовозобов'язаних на фронт, і навіть на навчання, не відправлять.

Як оскаржити рішення ВВК

Якщо після перевірки здоров'я призовнику виписали хибний висновок, що він придатний до служби, а в нього фактично є серйозні проблеми зі здоров'ям та інвалідність, це рішення можна оскаржити. Для цього потрібно звернутися до ВВК вищого рівня та пройти додаткову медкомісію.

Домогтися переглядулікарського вердикту можна й у судовому порядку. Для цього необхідно вказати причину перегляду висновку ВЛК та додати результати попередніх комісій.

До компетенції суду не входить перевірка здоров'я, тому призовникові слід надати медичні висновки як доказову базу для розгляду справи.

Відповідно до вимог чинного законодавства, призовники підлягають медичному огляду, після якого кожен лікар комісії записує до облікової картки призовника висновок про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до строкової військової служби, дату огляду та підписує висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів та скріплює печаткою.

За результатами медичного огляду лікар-член призовної комісії приймає підсумкове рішення про придатність призовника за станом здоров'я до військової служби та служби у тому чи іншому роді військ.

Поки призовник не отримає статусу придатного до служби, його забрати воювати не можуть. У разі тимчасової непридатності, яка триває півроку, потрібно потім заново проходити медкомісію та підтверджувати свій статус

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...