"Індійський штам - далеко не останній": Академік НАН розповів, коли чекати на новий спалах коронавірусу

Володимир Широкобоков. Фото: УНН.

Так званий індійський штам коронавірусу вважається агресивнішим, ніж британський і південноафриканський. Але це далеко не останній варіант COVID-19. Новий мутант дійсно може спровокувати нову хвилю епідемії в Україні, хоча літо має пройти спокійніше, ніж весна. То коли ж почнеться прогнозована МОЗ четверта хвиля, в бліцінтерв'ю поділився припущеннями Володимир Широкобоков, український професор, мікробіолог, вірусолог та академік НАН України, повідомляють Патріоти України. Далі - пряма мова професора.

Цей штам дійсно небезпечний, викликає більш важкі форми захворювання. Вражає не тільки літніх людей, а й середнього віку. Вірус набуває темпи мутаційної активності і це далеко не останній варіант, який нас чекає.

Коронавірус – досить молодий епідемічний процес. На нього здійснюється шалений тиск, зокрема і вакцинація, він змінюється й мутує, щоб протистояти утискам проти себе.

Не дуже згоден з прогнозом МОЗ щодо четвертої хвилі в Україні. Але якщо завезуть новий індійський штам – можливий ще певний підйом. Коронавірус – сезонне захворювання. Влітку має бути послаблення, а восени знову буде спалах.

Вони можливі, якщо рівень антитіл і клітинний імунітет недостатній для захисту організму. Все залежить від імунної системи і генетичної особливості людини, яка перехворіла. Але в більшості є достатній імунітет, який повинен зберігатися довго. Кажуть, проти SARS у 2002 році – а це близький аналог коронавірусу – ще досі зберігається клітинний імунітет.

[В Індії заявили про серії заражень грибковою інфекцією мукормікоз ("чорний грибок") серед людей, які лікуються або вилікувалися від коронавірусу]. Цей грибок активізується тільки на тлі імунного дефіциту, коли в людини згасає імунний захист. За ковідної хвороби якраз характерно зменшення імунного опору, тому цілком можливий і такий варіант. Мукормікоз буває і за СНІДу, коли виникає імунодефіцит, може бути за інших імунодефіцитних станів і не тільки інфекційної природи. Це опортуністична інфекція, яка виникає у вигідних для неї умовах на тлі ослаблення організму людини.

Не чув, щоб в Україні були спалахи мукормікозу. Але цілком можливо, що активізація якихось грибкових інфекцій іде, проте увага зосереджується на самому захворюванні. Масштабний спалах мукормікозу в Індії може бути пов'язаний із антисанітарними умовами, які сприяють розвитку інфекції.

Загалом, грибкові інфекції дуже поширені, але на сьогодні є досить хороші і антибіотики, і препарати, які від них лікують.

Джерело: Обозреватель

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...