Із врахуванням правил карантину: Польща вшановує 80-річчя Катинської трагедії

Катинський злочин – це розстріл військами НКВС понад 22 тис. польських офіцерів та інших представників довоєнної польської адміністрації у 1940 році поблизу села Катинь.

Враховуючи карантинні обмеження у Польщі створено віртуальну експозицію з прізвищами жертв злочину, нібито розгорнуту на площі Юзефа Пілсудського, повідомляють Патріоти України.

“Ми, поляки, завжди пам’ятатимемо про Катинь. Ми згадуємо про неї зараз, у 80-ту річницю злочину, по іншому, ніж ми це планували, - у формі віртуальної експозиції. Також і в нинішній винятковий час Катинь залишається символом без якого не можна зрозуміти історію Польщі”,– йдеться в заяві з цього приводу президента РП Анджей Дуда.

Він підкреслив, що Катинь є “символом пам’яті, яка передавалася у поколіннях попри поневолення і фальсифікацію історії комуністичним режимом”, а також символом боротьби за правду.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у понеділок поклав квіти до пам’ятника польських офіцерів, які загинули у Катині. Катинський злочин – це розстріл військами НКВС понад 22 тис. польських офіцерів та інших представників довоєнної польської адміністрації у 1940 році поблизу села Катинь, а також поблизу Твері, Харкова, Києва та Мінська.

Тривалий час радянська історіографія заперечувала факт знищення поляків радянськими спецслужбами і звинувачувала у цьому німців. Нацисти відкрили світові злочини НКВС у квітні 1943 року. СРСР лише в 1990 році визнав свою відповідальність за цей злочин. Утім, Росія й досі відмовляється передавати Польщі більшість архівних документів, що стосуються так званої катинської справи.

10 квітня 2010 року 96 членів польської делегації на чолі з тогочасним президентом Польщі Лєхом Качинським, які прямували на заходи до 70-річчя Катинського злочину, загинули в авіакатастрофі під Смоленськом.

Джерело: Укрінформ

Принесли шини: На Закарпатті роми влаштували бійку із співробітниками ТЦК

неділя, 5 травень 2024, 7:30

Увечері 3 травня у Виноградові Закарпатської області сталася сутичка між ромами та військовослужбовцями РТЦК. На подвір'ї районного ТЦК сталася бійка між працівниками центру та оноцькими ромами. Повідомляється, що роми звинувачують працівників РТЦК у в...

Більшість українських біженців у Німеччині сидять без роботи: У чому причина

неділя, 5 травень 2024, 7:28

Більшість українських біженців у Німеччині досі не знайшли роботу. Як пише Bild, зараз у ФРН зареєстровано 1,1 млн біженців з України, з них 716 тис. працездатного віку – від 15 до 65 років. При цьому лише 113 тис. мають офіційну роботу із соцпакетом і...