Хіти тижня. Археологи розкрили давню могилу, і побачене їх вразило (фото)

У Приуральському районі, на березі протоки Гірський Полуй, археологи Наукового центру вивчення Арктики завершили дослідження могильника XIX століття - пам'ятника Нюримпосллор на Ямалі. Одна з могил, яку вони розкопали, виявилася могилою-фантомом. Про це пише видання rg.ru, передають Патріоти України.

Під могилою-фантомом мається на увазі те, що останків людини в ній не було, а замість них лежала обрядова лялька, що уособлює дух загиблого, а також сокиру, кінцівки стріл, залізні і мідні бляхи.

Як каже керівник експедиції, науковий співробітник сектора історії та археології центру вивчення Арктики Олександр Гусєв, такі поховання влаштовували для зниклих без вести, що потонули, які загинули під час таких обставин, коли останки поховати було невозможливо. Називають такі могили кенотафом. Археологи досліджували в цілому чотири могили в Нюримпосллоре.

Друге поховання належало дорослій жінці. У ньому було багато жіночих прикрас: мідних бляшок, бус, браслетів і сережок. А в області голови, як це буває при похованні жінок, лежав перевернутий котел.

Ще дві могили виявилися дитячими. У першій знаходилися останки немовля, яке померло у віці приблизно до півроку, і дзвіночки. У другій був похований хлопчик 6-8 років. Його поховання, на переконання вчених, було найбагатшим на артефакти. Вчені витягли з могили по парі мідних ноженів і залізних ножів, безліч мідних бляшок і гудзиків.

"Аналогічні поховання хлопчиків 6-8 років з більш багатим супровідним інвентарем, ніж у дорослих, були виявлені на некрополі Зелений Яр, а також в пам'ятках Сургутского Приоб'я", - розповідає Олександр Гусєв.

Хлопчик - майбутній чоловік. Очевидно саме ця вікова планка уособлювала якийсь рубіж і поступовий перехід до дорослого життя. Тому населення півночі Західного Сибіру в минулому трепетно ставилися до дітей в такому віці. І ховали їх з особливим шануванням.

На думку вченого, продовження досліджень могильника XIX століття може дати ще більше даних для реконструкції історії Ямалу і суміжних територій. Поки ж зібрана колекція артефактів (близько ста одиниць) після опису буде передана на постійне зберігання і експонування в окружний музейно-виставковий комплекс імені Шемановського.

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...