Хіти тижня. Незручна правда, або Про що мовчали в СРСР: Секретний інгредієнт радянського згущеного молока

Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва, розроблена у Сполучених Штатах Америки. Адже рецепт смачної згущівки, за якою так ностальгують колишні громадяни СРСР, був запозичений у США. Як і обладнання, на якому її виготовляли.

А винайшли згущене молоко задовго до появи СРСР, причому не в Росії, зазначають Патріоти України. Отже про історію цих ласощів.

Реклама асортименту продукції згущеного молока часів СРСР
Уварене з цукром молоко готували ще в VI столітті в Персії, десерт мав назву "шарушакар", а з X століття в мусульманських країнах готують мухаллебі. З того часу в різних країнах світу винаходили і робили національним надбанням ласощі, які по суті можна вважати згущеним з цукром молоком. Так, в Індії це "рабрі", в Іспанії - "дольче гатас", в Мексиці - "кахеті". В Аргентині "дольче де лече" стало національною стравою.

Однак, згущене з цукром молоко, яким його знаємо ми, винайшов паризький кондитер і виноторговець Ніколя Аппер. Коли в кінці XVIII століття Наполеон Бонапарт оголосив конкурс на найкращий спосіб зберігати продукти для армії, Аппер почав експерименти. І продовжував їх довгих 14 років, поки в 1809-му не представив імператору технологію консервації продуктів. Згодом цей спосіб назвали апертизацією.

Окрім м'ясних і овочевих консервів, Аппер розробив технологію виготовлення згущеного з цукром молока. Воно прекрасно зберігалося - цукор виступав у ролі консерванту, а при кип'ятінні в закоркованому вигляді знищувалися бактерії, які могли б привести до псування продуктів. Аппер навіть написав книгу "Мистецтво консервування рослинних і тваринних субстанцій на довголітній період". За революцію у сфері консервації продуктів, що відіграло важливу роль в організації харчування армії, Наполеон нагородив Аппера медаллю і премією в 12 тис. франків.
Автор: zen.yandex.ru
Винахідник способу консервації Ніколя Аппер використовуав скляну тару
Винахідник способу консервації Ніколя Аппер використовуав скляну тару

Щоправда, спочатку згущене молоко розливали в скляні бутлі, не зручні в армійських походах. У 1810 році англійський купець Пітер Дюран запатентував технологію виготовлення консервів і додумався включити в патент бляшанки як тару. Патент продав, а в 1818-му в Америці запатентував британський винахід, включивши в нього олов'яні банки.

Англієць Пітер Дюран першим запатентував консерви в металевих банкахУ 1858 році заповзятливий американський промисловець Гейл Борден запатентував спосіб вакуумного згущення молока, і відкрив перший завод, який виробляв консерви - молоко згущене з цукром. Громадянська війна, що почалася в США 1861-го, забезпечила його заводи замовленнями на багато років наперед. У рік компанія Бордена випускала 300 тис. галонів згущеного молока.

Автор: uk.wikipedia.org
Реклама згущеного молока виробництва The New York Condensed Milk Company - підприємства, заснованого Гейлом БОрденом
Реклама згущеного молока виробництва The New York Condensed Milk Company - підприємства, заснованого Гейлом БОрденом

В Європі промислове виробництво згущеного молока почали в 1866 році у Швейцарії, відомої своїми коровами і особливим альпійським молоком. Перше в Росії виробництво - невеликий заводик - відкрили під Оренбургом в 1881 році. Продукт довгий час не був популярний, і його "зоряною годиною" стала російсько-японська війна. Саме тоді на кондитерських фабриках стали виробляти згущене молоко, його фасували в великі біло-сині металеві банки.

Коли до влади прийшли більшовики, згущене молоко зняли з виробництва, як "непотрібне буржуазне упередження". Технологія була втрачена.

А власне рецепт і секрет "найсмачнішої радянської згущівки" привіз з США Народний комісар харчової промисловості СРСР Анастас Мікоян. Він в 1936 році на чолі радянської делегації вивчав роботу промисловості США. З ділового турне і привіз до СРСР практично всі технології харчопрому. Включаючи виробництво "найсмачнішого у світі радянського пломбіру", томатного соку, "міських" булочок, ковбаси, котлет, напівфабрикатів, Советского шампанского", лимонаду, і навіть "російського квасу".

Автор: mirovich.media
Нарком піщепрома Анастас Мікоян (ліворуч) та посол СРСР у США Михайло Меншиков
"За два місяці перебування в США я побував у багатьох містах, покривши в поїздах і автомашинах більш ніж 12 тис. миль ... Досить докладно я ознайомився також з підприємствами молочної промисловості штату Вісконсин. Ми відвідали ферму з механізованим доїнням корів (чого в СРСР тоді ще не було), дослідні заводи та експериментальні лабораторії. Все це допомогло нам потім у розробці проєктів і будівництві в країні заводів з виготовлення згущеного і сухого молока", - згадує Мікоян у книзі "Так і було".

СРСР тоді закупили у США обладнання для харчової промисловості та разом з ним - технології виробництва. Які пізніше описали у вигляді ГОСТів. Перший завод з виробництва знайомої нам згущівки з цукром в СРСР відкрили в 1937 році.

Хлопчик з етикетки згущівки Первомайського консервного заводу - одесит Олександр Бабич, онук колишнього директора

Вважається, що дизайн синьо-білої етикетки, з якою згущівку на території пострадянськиїх країн асоціюють і досі, створила радянська художниця Іраїда Фоміна у другй половині 1930-х років.

Так що "найкраща у світі радянська згущівка" виявилася абсолютно американською.

З 1952-го по 1954 рік він з дружиною їздив радянськими місцевостями, знімаючи все, що потрапить під об'єктив.

На світлинах Мангофа відображена не тільки радянська глибинка, а й Москва. На фото проявляється картина, яка далека від радянських пропагандистських фільмів і плакатів. Старі облізлі будинки, в яких не було ремонту з 1917 року, поруч з гнилими бараками та трухлявими сараями.


Бовтала ногами та розмахувала руками: У Дніпрі 5-річна дівчинка вилізла з вікна 8-го поверху на блок кондиціонера (відео)

п’ятниця, 11 квітень 2025, 22:46

У місті Дніпрі 5-річна дівчинка вилізла на зовнішній блок кондиціонера через відчинене вікно. На опублікованих кадрах видно, що дитина бовтає ногами та розмахує руками, сидячи на дуже небезпечній висоті, передають Патріоти України. Поруч із дитиною не ...

Важко повірити, але факт: Жінка, чоловік якої зник на війні, працювала на Росію та готувала теракти

п’ятниця, 11 квітень 2025, 22:35

Агентів ФСБ затримала СБУ на Хмельниччині. Це 24-річна жінка та її 57-річний співмешканець. Разом конструювали вибухові пристрої, які планували закладали під автівки місцевих депутатів у Кам’янці-Подільському. А перед цим уже виконали так звані «тестов...