
Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва, розроблена у Сполучених Штатах Америки. Адже рецепт смачної згущівки, за якою так ностальгують колишні громадяни СРСР, був запозичений у США. Як і обладнання, на якому її виготовляли.
А винайшли згущене молоко задовго до появи СРСР, причому не в Росії, зазначають Патріоти України. Отже про історію цих ласощів.

Однак, згущене з цукром молоко, яким його знаємо ми, винайшов паризький кондитер і виноторговець Ніколя Аппер. Коли в кінці XVIII століття Наполеон Бонапарт оголосив конкурс на найкращий спосіб зберігати продукти для армії, Аппер почав експерименти. І продовжував їх довгих 14 років, поки в 1809-му не представив імператору технологію консервації продуктів. Згодом цей спосіб назвали апертизацією.

Щоправда, спочатку згущене молоко розливали в скляні бутлі, не зручні в армійських походах. У 1810 році англійський купець Пітер Дюран запатентував технологію виготовлення консервів і додумався включити в патент бляшанки як тару. Патент продав, а в 1818-му в Америці запатентував британський винахід, включивши в нього олов'яні банки.
У 1858 році заповзятливий американський промисловець Гейл Борден запатентував спосіб вакуумного згущення молока, і відкрив перший завод, який виробляв консерви - молоко згущене з цукром. Громадянська війна, що почалася в США 1861-го, забезпечила його заводи замовленнями на багато років наперед. У рік компанія Бордена випускала 300 тис. галонів згущеного молока.

В Європі промислове виробництво згущеного молока почали в 1866 році у Швейцарії, відомої своїми коровами і особливим альпійським молоком. Перше в Росії виробництво - невеликий заводик - відкрили під Оренбургом в 1881 році. Продукт довгий час не був популярний, і його "зоряною годиною" стала російсько-японська війна. Саме тоді на кондитерських фабриках стали виробляти згущене молоко, його фасували в великі біло-сині металеві банки.
Коли до влади прийшли більшовики, згущене молоко зняли з виробництва, як "непотрібне буржуазне упередження". Технологія була втрачена.
А власне рецепт і секрет "найсмачнішої радянської згущівки" привіз з США Народний комісар харчової промисловості СРСР Анастас Мікоян. Він в 1936 році на чолі радянської делегації вивчав роботу промисловості США. З ділового турне і привіз до СРСР практично всі технології харчопрому. Включаючи виробництво "найсмачнішого у світі радянського пломбіру", томатного соку, "міських" булочок, ковбаси, котлет, напівфабрикатів, Советского шампанского", лимонаду, і навіть "російського квасу".

СРСР тоді закупили у США обладнання для харчової промисловості та разом з ним - технології виробництва. Які пізніше описали у вигляді ГОСТів. Перший завод з виробництва знайомої нам згущівки з цукром в СРСР відкрили в 1937 році.

Так що "найкраща у світі радянська згущівка" виявилася абсолютно американською.
З 1952-го по 1954 рік він з дружиною їздив радянськими місцевостями, знімаючи все, що потрапить під об'єктив.
На світлинах Мангофа відображена не тільки радянська глибинка, а й Москва. На фото проявляється картина, яка далека від радянських пропагандистських фільмів і плакатів. Старі облізлі будинки, в яких не було ремонту з 1917 року, поруч з гнилими бараками та трухлявими сараями.
Схоже, українські чиновники знайшли спосіб обходу різних мораторіїв та інших заборон на підвищення цін для споживачів. І зробити це хочуть не від виглядом вирівнювання цін, як пропонували в НБУ, а під приводом "модернізації", передають Патріоти України...
Міністерство оборони роз'яснило, як участь у бойових діях зараховується до стажу для розрахунку військової пенсії за вислугу років. Про це йдеться у повідомленні Міноборони, передають Патріоти України. Міністерство зазначає, що військовослужбовці Зброй...