Хіти тижня. "Важливий символ": Психологи пояснили, чому через коронавірус скуповують туалетний папір

Коли ви бачите, як хтось навантажує візок в магазині, така поведінка може виявитися заразливою.

На тлі поширення коронавіруса, у багатьох країнах люди в паніці скуповують в магазинах предмети особистої гігієни та чистячі засоби, а туалетний папір став одним з найпопулярніших товарів. У коментарі CNN психологи пояснили, навіщо людям такі запаси, передають Патріоти України.

Професор Темпльського університету і колишній президент Американської психологічної асоціації Франк Ферлі вважає, що це пояснюється страхом перед тривалим карантином і людей закликають залишатися вдома. «Новий коронавірус викликає свого роду психологію виживання, при якій ми максимально можливий час проводимо вдома і обходимося тільки найнеобхіднішим. До нього, звичайно, відноситься і туалетний папір. Зрештою, якщо в квартирі він закінчиться, чим же ми його замінимо?» - зазначає Франк Ферлі.
На думку Стівена Тейлора - клінічного психолога і автора книги «Психологія пандемій», будь-яка підготовка, навіть покупка туалетного паперу дають людям відчуття контролю над ситуацією. «Якщо це дає людям відчуття того, що вони зробили все, що могли, то так вони можуть звільнитися від страху», - упевнений він.
Таку ж думку висловила викладач Квінслендського технологічного університету з питань громадського здоров'я та соціальної роботи (Австралія), доктор Ніки Едвардс. «Туалетний папір символізує контроль. Коли люди чують про коронавіруси, вони бояться втратити контроль, а туалетний папір виглядає як спосіб, принаймні, забезпечити гігієну і чистоту», - вважає вона.
Доктор Девід Саведжі з Університету Ньюкасла додав, що в діях людей, які скуповують туалетний папір, є деяка практичність. «Туалетний папір належить до товарів, які не псуються, і тому ними дійсно можна запастися. Я не знаю напевно, але підозрюю, що більшість людей купують туалетний папір тільки тоді, коли він закінчується, а це може стати проблемою, якщо вам потрібно бути в ізоляції на два тижні», - розповів лікар.
Людей змушує панікувати також суперечливість інформації про коронавіруси і фотографії порожніх полиць в магазинах в ЗМІ і соцмережах. «Будучи соціальними істотами, ми звертаємося один до одного за підказками про те, що безпечно і що небезпечно. І коли ви бачите, як хтось навантажує візок в магазині, така поведінка може виявитися заразливою», - впевнений Стівен Тейлор.

88-річний українець пішки залишив рідне селище в окупації, щоб не отримувати паспорт РФ

четвер, 25 квітень 2024, 5:00

Коли російські загарбники зайшли до частини Очеретиного, у Івана Яковича та його сусіда забрали документи. 88-річний чоловік вийшов з окупованої частини селища Очеретине Донецької області, аби не отримувати громадянство РФ. Про цю історію розповів очіл...

NASA опридюднило унікальне відео лавового озера на супутнику Юпітера

четвер, 25 квітень 2024, 4:15

"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...