Хіти тижня. Заборона стріляти у відповідь на фронті: Ветеран АТО розставив всі крапки над "і"

Згідно зі Статутом Збройних сил України боєць має право вести вогонь у відповідь, якщо йому загрожує небезпека, повідомляють Патріоти України.

"Але в Статуті є нюанс - йдеться про індивідуальну стрілецьку зброю солдата, тобто його автомат. Але що менше калібр, то простіше командиру віддати наказ на вогонь у відповідь", - каже в коментарі ветеран АТО Юрій Руденко.

Рішення про застосування артилерійського обстрілу приймає командування штабу Операції об'єднаних сил. "Якщо ворожа артилерія стріляє по нам, то легше отримати наказ на вогонь у відповідь. Тобто про обстріл треба доповісти командуванню та моніторинговій місії ОБСЄ. У випадку, коли цілі планові, допоки вони не ведуть вогню, рішення приймає найвище командування під свою відповідальність. Вони сидять і вирішують, чи варто використовувати, чи велика загроза. Звісно, удари на упередження наносяться, але вкрай зрідка", - каже Руденко.

Щодо обстрілу ветеран припускає, що на позиціях батальону "Азов" (бойовики знищили бліндаж "азовців" 7 червня. - ред.) могли бути обмеження щодо ведення вогню.

"Обстріл провели в момент проведення Мінських переговорів, а вони опосередковано впливають на ситуацію на фронті. Те, що трапилося, є збігом факторів: росіяни вибрали момент та обстріляли позиції. У батальйоні доповідали про гармати, але їхнє знищення не завжди вирішує питання. Бо одну батарею знищили, а прийде інша. Ми не можемо воювати з Росією в класичну війну, бо на заміну ліквідованим бойовикам вона привозить нових. У боях за Мар'їнку ми застосували все, що могли, і на 3-й день нам зателефонували російські представники. Вимагали припинити вогонь і погрожували знищити наші розвідцілі", - каже ветеран.

У випадку виявлення ворожої диверсійно-розвідувальної групи наказ віддають, попри ситуацію, що склалася на дипломатичних рівнях. "Якщо немає додаткового розпорядження, то проти ворога застосовується все, що є: автомати, кулемети, РПГ. Будь-яку техніку, що з'являється на передовій, знищують без наказу. Тут складно щось однозначне сказати. Але на використання великокаліберної артилерії повинен бути дозвіл", - каже ветеран.

Джерело: Gazeta.ua

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині (фото)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері ...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...