Хлопець весело посміхається: Археологи виявили в стародавньому соборі приховане кам'яне "селфі" (фото)

Різьблені фігурки на рівні землі були дуже серйозні, оскільки їх бачили священнослужителі і важливі люди.

Вчений-археолог Дженіфер Александер виявила секретне кам'яне селфі, яке до сих пір століттями залишалося непоміченим в величному іспанському Сантьяго-де-Компостела на початку XII століття. Про це повідомляє Express, передають Патріоти України.

"Робота над середньовічними будинками часто підносить сюрпризи, а іноді і зустрічає вас віч-на-віч з людьми, які насправді побудували собори і церкви. Є ігрові дошки, вирізані в кам'яній кладці, які розважали майстерню під час перерв, і начерки для вирішення геометричних задач або демонстрації учневі, як сконструювати спіраль, або намалювати прямий кут. Знаки масонів, шифри, вирізані на кам'яних блоках, які говорили касиру, скільки потрібно платити мулярові або доводили, що його робота задовільна, виявляються на кам'яній кладці, якщо ви уважно подивитеся", - сказала британський вчений-мистецтвознавець Дженніфер Александер.

Перед дослідниками було поставлено завдання знайти нову інформацію про будівництво східного кінця собору Сантьяго-де-Компостела. Серед функцій експерта було визначити, наскільки істотними були зміни в дизайні до його завершення.

Вона і її команда досліджували будівлю камінь за каменем, поки раптово не виявили, що дивляться в обличчя одному з мулярів, який залишив відмітини. "Він посміхається, як ніби нервує за те, що поставив себе. Різьблені фігурки на рівні землі дуже серйозні, так як їх бачили священнослужителі і важливі люди, а Компостела славиться своїм казковим Портиком де ла Глорі. Але тут, в галереї, застосовувалися інші правила, оскільки духовенство не помітило б фігурку, наполовину приховану в листі", - сказала Александер.

В Одесі розпочався білкопад. Зоологи пояснили чому це відбувається і як небайдужі свідки можуть зарадити

субота, 20 квітень 2024, 5:58

Через власну допитливість білченята випадають з гнізда, а потім не можуть повернутися назад. В Одесі маленькі білочки, які нещодавно народилися, випадають з гнізд прямо на людей. Про це повідомили у комунальній установі "Одеський зоологічний парк". ....

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...