"Холодний Яр": Національний банк запустить в обіг пам'ятну монету номіналом 5 грн

Монета з нейзильберу має масу 16,54 г, диаметр - 35 мм. Тираж монети - 40 тис. екземплярів.

У понеділок, 15 квітня, Національний банк запустить в обіг пам'ятну монету номіналом 5 грн "Холодний Яр". Про це повідомляє прес-служба НБУ, передають Патріоти України.

Монету виготовлено з нейзильберу. Вона має масу 16,54 г, диаметр - 35 мм. Тираж монети - 40 тис. екземплярів.

Зазначається, що на аверсі монети в центрі на матовому колі розміщено малий Державний Герб України, над яким напис півколом: Україна. Під гербом позначення номіналу: 5, на дзеркальному тлі вертикальний напис: гривень, літери якого донизу розширюються.

По обидва боки від напису -зображення стовбурів дерев; угорі на дзеркальному тлі стилізований напис півколом: Холодний Яр, унизу ліворуч – рік карбування монети: 2019 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети розміщено композицію, що символізує реліктовий ліс: угорі і внизу, з ракурсу погляду людини вгору, зображено дерева, ліворуч і праворуч – коні з вершниками, які символізують визвольну боротьбу часів гайдамаччини та Холодноярської Республіки, унизу серед дерев - Троїцька церква Мотронинського монастиря, йдеться у повідомленні.

У Нацбанку пояснюють, що монета присвячена історичній місцевості, сповненій славними козацькими традиціями, у центрі якої розташована одна з її окрас – Свято-Троїцький Мотронинський монастир. Холодний Яр – реліктовий лісовий масив (Кам’янський район Черкаської області), де серед пам’яток природи найвідомішою є тисячолітній дуб, названий на честь Максима Залізняка. Саме з Холодного Яру навесні 1768 року почався соціальний та національно-визвольний рух 1768–1769 років у Правобережній Україні – Коліївщина. У 1840-х роках тут побував Тарас Шевченко, який згадує про Холодний Яр у поетичних творах “Гайдамаки” та “Холодний яр”. У 1919–1922 роках під прапором Української Народної Республіки діяли повстанці Холодноярської Республіки.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...

ДБР завершило розслідування щодо загибелі помічника Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:40

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олега Тімченка, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову, йому інкриміновано вбивство через необережність. Про це пов...