Хто з чоловіків може виїхати за кордон під час воєнного стану в Україні - всі категорії

В Україні триває війна з російськими загарбниками та діє режим воєнного стану. Він передбачає обмеження для чоловіків у віці від 18 до 60 років, які не можуть покидати територію країни, передають Патріоти України.

Раніше виняток робили для студентів іноземних вишів, однак наразі ця поступка від влади більше не доступна. Які категорії чоловіків мають право законно виїздити за кордон, повідомили у Державній прикордонній службі України.

Так, існує 11 визначених категорій, в рамках яких чоловіки можуть легально перетнути кордон. Але перед тим, як зробити цей крок, важливо переконатися, що у вас є всі необхідні документи й ваша ситуація не потрапляє під жодні винятки.

  • Можуть покинути територію України чоловіки, які були виключені з військового обліку у зв'язку зі своїм станом здоров'я. Для цього необхідно мати документи про офіційно затверджену інвалідність або рішення медичної комісії про непридатність до військової служби. Громадяни з обмеженою придатністю в цю категорію під час воєнного стану не входять.
  • Громадяни, які отримали довідку про інвалідність або висновок військово-лікарської комісії, можуть отримати статус тимчасової непридатності до військової служби на строк до шести місяців. Громадянам з таким статусом дозволяється виїжджати за межі України, проте перед цим необхідно обов'язково зібрати всі необхідні документи, які підтверджують їх статус.
  • Перетнути кордон можуть чоловіки, які є опікунами трьох або більше дітей віком до 18 років. Важливою умовою для отримання дозволу на перетин кордону є не лише наявність дітей, але й те, що чоловік повністю забезпечує їх і може представити документи, які це підтверджують. Незалежно від того, чи ці діти є від одного шлюбу чи від різних жінок.
  • Мають право виїжджати за кордон чоловіки, які самостійно виховують дитину до 18 років. Для здійснення цього права їм необхідно зібрати та надати певні документи, такі як: свідоцтво про народження дитини; свідоцтво про смерть матері або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав; документ, що підтверджує визнання матері як зниклої безвісти або оголошення матері померлою. Ці документи є необхідними для отримання дозволу на виїзд за кордон в такій ситуації.
  • Громадяни України, у яких підтверджена та задокументована І–III група інвалідності, мають можливість перетинати кордон при наявності відповідних документів. Однак, якщо документи про інвалідність чоловік отримав за кордоном, то виїзд буде неможливим.
  • Чоловіки мають можливість виїжджати за межі України, якщо вони їдуть в супроводі осіб з інвалідністю І або ІІ групи, або якщо вони подбають про хворих батьків, дружину або дітей. Проте для перетину кордону необхідно бути у супроводі хворого або особи з інвалідністю. В протилежному разі, навіть за наявності документів, що підтверджують мету виїзду, у випуску за кордон буде відмовлено.
  • Мають можливість виїхати за кордон чоловіки, які мають постійне місце проживання в іншій країні та відповідні позначки у своєму паспорті.
  • Військовослужбовці також мають право перетинати кордон у разі, якщо вони потребують лікування або реабілітації, або їдуть на спеціалізоване навчання.
  • Дозвіл на перетин кордону мають водії компаній, що мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів. Інформація про цих водіїв повинна бути зареєстрована в інформаційній системі Укртрансбезпеки. Крім того, можуть виїжджати за кордон водії-волонтери, які здійснюють перевезення вантажів для ЗСУ, медичні вантажі або гуманітарну допомогу.
  • Працівники залізничного транспорту та моряки, що працюють на міжнародних рейсах, мають право залишати територію України. Щоб здійснити виїзд за кордон, ця категорія чоловіків повинна мати при собі відповідні документи.
  • Також перетинати кордон дозволено спортсменам, тренерам, спеціалістам з підготовки до участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах. Цим категоріям чоловіків потрібно отримати рішення Міністерства спорту щодо включення до складу учасників змагання тощо.
  • Діячам культури дозволено відвідувати інші країни з метою збору благодійних коштів або представлення України на міжнародній арені. Для отримання дозволу на такий виїзд артистам потрібно подати запит на виїзд та мати запрошення від організатора заходу. На основі цих документів Міністерство культури видаватиме дозвіл на перетин кордону.

З врахуванням змін, які набули чинності з січня 2023 року, важливо зазначити, що посадовці, чиновники, представники місцевої влади, народні депутати, прокурори та інші особи з певними посадовими положеннями не можуть виїжджати за кордон, за винятком випадків службових відряджень. Це рішення було ухвалено Радою національної безпеки та оборони.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...