Хто здатен бути фрілансером: Переваги та недоліки популярного формату роботи

Світова пандемія карколомно міняє ринок праці. Бізнес шукає оптимальні форми взаємодії з працівниками у нових реаліях. І одна з най запитаних, наразі і в постпандемійний час, є та буде фріланс. Далі про те, які можливості для працевлаштування у цій сфері

Ще рік тому аналогічну статтю можна було починати з фрази: “Розвиток технологій формує нові способи заробітку онлайн”. Та через нестабільну ситуацію у світі українці, що відносять себе до касти фрілансерів, тричі перехрестилися, бо їх пандемія торкнулася найменше.

Чи підійде вам ідеологія фрілансу та як ним заробляти на життя, розповімо далі.

Сфери для розвитку на фрілансі

Найбільша сфера, яка охоплює працівників по всьому світу – IT. Майже всі комп’ютерні спеціальності дозволяють працювати поза офісом. Мова про верстальників, програмістів, дизайнерів, SEO-спеціалістів тощо. Щоб працювати вдома достатньо потужного ПК, стабільного інтернету та рахунку у банку для отримання коштів.

З’являються нові й нові професії – блогер, менеджер блогера, адміністратор інстаграм. Для такої роботи вистачить і смартфону, зокрема якщо у вас айфон. Його потужностей достатньо, аби працювати у соцмережах, а ціна iPhone 12 у версії mini доволі приваблива.

Серед фрілансерів багато спеціалістів, які просто перемістили власну професійну діяльність в онлайн – юристи, бухгалтери, психологи, перекладачі тощо. Відтепер консультації клієнта відбуваються шляхом відеодзвінків.

Чому фріланс?

Що спонукає людей покинути офіси з усіма “плюшками”, відмовитися від спілкування з колегами та демонстрації офісних нарядів? Так, зараз про переваги:

  • звичайно, ж вільний графік. Ним марять заклопотані офіс-менеджери, держслужбовці, що прокидаються з першими півнями та ті, хто має постійно відпрошуватися за “сімейним обставинами”, яких бос не розуміє;
  • відсутність транспортних витрат, причому не тільки в грошах, але й у часі. Про це особливо мріють ті, хто працює за півтори години їзди від місця роботи;
  • рівень прибутку, який залежить від самого себе. Так, є певні позиції у компаніях, де заробітна плата є відсотком від продажу і теж залежить від працівника. Чим продуктивніший був місяць, тим більше грошей надійде на карту. Але здебільшого оклад фіксований, а у фріланс-форматі ви самі собі формуєте рівень заробітку;
  • вибір робочого місця. Незручний стіл, погане освітлення, кабінет без вікон – це і ще багатого іншого, на що нарікають офісні працівники. Фрілансери працюють з дому, де можуть обладнати комфортний куточок за бажання чи піти до коворкінгу.

Чому ні?

Перше, із чим ви познайомитися, обравши для себе фріланс – прокрастинація, відкладання справ на потім та бездіяльність. Тим, хто погано знайомий з поняттям тайм-менеджменту, буде важко самоорганізуватися, через що можуть “горіти” терміни та страждати результат.

Можлива нестача спілкування. Усі розмови фрілансера – це ділове листування із замовниками, підрядниками, лише іноді у формі голосових повідомлень. Сезонність буває і на фрілансі. А коли ви не працюєте – не маєте заробітку. В наймі ставка виплачується щомісяця.

Близькі люди похилого віку та старого гарту не розуміють такої роботи, адже за їхнім переконанням на “нормальну роботу” треба ходити у прямому сенсі цього слова. Та на фоні перелічених вище плюсів такі недоліки здаються несуттєвими, тому кількість фрілансерів зростає із року в рік по всьому світу.


Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...