Кінець лікарської таємниці? У Ляшка запроваджують єдину електронну медичну картку на кожного українця, чим викликали занепокоєння в суспільстві

В країні, де процвітає торгівля персональними даними з'явиться ще один серйозний виклик

В Україні планують запровадити електронні медичні картки для кожного пацієнта. Єдина електронна медична карта міститиме всі медичні відомості про пацієнта: чим і коли його щеплено, на що хворів, від чого лікувався, які оперативні втручання були в його організм, і які результати його аналізів. Проте, незважаючи на очевидну зручність такого ресурсу, українці побоюються, що всі їхні медичні таємниці стануть загальновідомими, зазначають Патріоти України.

Про нововведення, що готується, розповіла на брифінгу заступник міністра охорони здоров'я Марія Каркевич.

За словами чиновниці, саме пацієнт буде власником медичної інформації про себе. Причому немає значення, де він лікувався – у державному, комунальному або приватному медичному закладі. В електронну карту будуть заноситись відомості про всі його захворювання та призначене йому лікування від них.

Вже зараз співробітники медичних закладів, незалежно від їхньої форми власності, будуть зобов'язані заповнювати відомості про пацієнтів в електронній формі. Загалом до системи буде внесено дані про 34 мільйони українців із 5,5 тис. медичних закладів. Звичайно, це стане гідною та ефективною альтернативою паперовим карткам, які незбагненним чином анігілюють губляться то вдома у пацієнта, то у реєстратурі поліклініки.

Вже сьогодні в систему внесено близько 700 мільйонів нових медичних записів із різних клінік. А в перспективі такий облік стане тотальним. Звісно, лікарям буде набагато простіше зорієнтуватися в анамнезі пацієнта та обрати ефективне лікування.

Доступ у систему зможуть мати як самі пацієнти, так і, звичайно, всі медики, які їх лікують. І саме в цьому широкому доступі українці вбачають реальну загрозу. Вони побоюються, що медична таємниця перестане бути таємницею і стане загальним надбанням, яке можна буде тиражувати "з легкої руки" будь-якого лікаря. Адже далеко не всім людям хотілось би, щоб увесь світ знав про їхні захворювання. Тим більше, що в деяких випадках це може бути використане проти людини. Наприклад, при прийомі на роботу.

Громадяни, які вже прокоментували таке нововведення, вважають, що у такому разі вся інформація про пацієнта має бути знеособлена та закодована. Втім, навряд це щось змінить. Адже все одно лікар знатиме справжнє ім'я пацієнта.

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.