Коли Рим ще прозябав на краю ойкумени: В Італії знайшли королівську гробницю етрусків V століття до нашої ери

Після багатьох років роботи археологи виявили вражаючу етруську гробницю, частково приховану під землею в висіченому в скелі некрополі на північ від Риму.

Етруський некрополь Сан-Джуліано висічений у червонуватих скелях парку Мартуранум , природної території, що охороняється в муніципалітеті Барбарано-Романо, на шляху між Римом і Вітербо у самому центрі Південної Етрурії.

На думку археологів, жоден відомий етруський некрополь не представляє такого розмаїття і багатства типів поховань, як Сан-Джуліано. Побудований у VII столітті до нашої ери, він стоїть на схилах туфогенної скелі, зайнятої поселенням ще в бронзовому віці, повідомляє arkeonews.net.

Це відкриття було зроблено, коли дослідники очищали та консолідували деякі з найбільш репрезентативних висічених у скелях похоронних камер, які датуються VII-III століттями до нашої ери.

«Гробниця королеви» (Tomba della Regina), одна з найважливіших гробниць некрополя, була обрана для консолідації та реставраційних робіт цього сезону. Це грандіозний тристоронній напівдадо, висічений у скелі, шириною 14 метрів і висотою 10 метрів, датований V століттям до нашої ери. Його назва, ймовірно, походить від величних розмірів.

Цей тип гробниці проходить уздовж скелястої стіни, що виходить на плато Сан-Джуліано, де стояло стародавнє поселення, і це вираження нових змін в етруському суспільстві: виникають нові соціальні класи, які заповнюють прірву, яка колись існувала між аристократами та звичайним населенням.

Під час розчищення гробниці цариці археологи помітили другу напівзакопану монументальну гробницю. Після ретельного видалення густої рослинності споруда постала у всій своїй величі.

Розкопки, проведені для очищення фасаду, фактично виявили наступну трикамерну гробницю, увінчану трьома напівкремневими дверима, наступну за гробницею цариці, яка чудово збереглася у своїй архітектурній частині. Експерти вважають, що вона була побудована у V чи IV столітті до нашої ери, незабаром після Гробниці королеви.

Гробниця також підкреслює технічну майстерність етруської культури в розкопках монументальних похоронних споруд серед скель і скелястих схилів.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...