Коли завершиться мобілізація в Україні і чи можуть звільнити через відсутність військового квитка - роз'яснення

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, під час якої чоловіків віком від 18 до 60 років можуть призвати до армії, передають Патріоти України.

Народні депутати вже сім разів пролонгували дію мобілізації, і зараз вона діє до 18 серпня 2023 року. На скільки ще можуть продовжити мобілізацію і які наслідки чекають на людину у разі відсутності військового квитка, розбирався OBOZREVATEL.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що поки що рано говорити про демобілізацію українських військових. Глава держави наголосив, що війна з РФ триває. Отже, процес мобілізації продовжуватиметься в країні як мінімум до припинення активних бойових дій.

Варто зазначити, що повістки у ТЦК та СП військовозобов'язаним громадянам України можуть вручати у громадських закладах, на роботі, блокпостах та інших місцях. Усі громадяни віком від 18 до 60 років, які мають військову зобов'язаність, можуть бути призвані на військову службу.

Примітно, що законодавство не говорить про конкретне місце, де має бути вручена повістка. Тобто видача повісток на вулиці, у громадських закладах, на блокпостах та інших місцях є цілком законною.

Також варто згадати, що процес мобілізації тісно пов'язаний із працевлаштуванням. Так, Кабінетом Міністрів було затверджено нові правила військового обліку, який передбачає облік відомостей про таких осіб за місцем їхньої роботи та покладається на керівників підприємств.

За словами адвоката Андрія Межирицького, надання військового квитка за місцем роботи є лише проханням роботодавця, а не обов'язком громадянина України. Правозахисник пояснив, що роботодавці мають вести первинний військовий облік працівників та надавати відповідні відомості до ТЦК та СП. Водночас, відсутність військового квитка жодним чином не впливає на реалізацію конституційного права на працю.

При цьому право вимагати військовий квиток є лише під час укладання трудового договору, згідно з ч.2 ст. 24 КЗпП України. Якщо такий договір вже укладено, то у разі ненадання таких документів звільнити з цієї підстави працівника з роботи неможливо.

Суд "заробіток" не схвалив: На Донеччині чоловіка та жінку покарали через секс

вівторок, 23 квітень 2024, 22:15

У Донецькій області судили чоловіка та жінку, які від 2021 до 2023 року знімали пікантні відео та продавали їх у Мережі. Про це йдеться у вироку Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, передають Патріоти України. За даними суду, уродже...

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...