Круглий, смугастий і надзвичайно солодкий. Херсонські фермери намагаються запатентувати місцевого кавуна. Завдяки унікальним ґрунтам, ягода виходить смачнішою ніж деінде. Тому продавці видають за херсонські кавуни, вирощені по всій Україні. Тепер, за допомогою Євросоюзу, виробники спробують захистити власний продукт, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Позаду море – попереду Дніпро, а між ними – 50 кілометрів унікальних піщаних ґрунтів. В таких умовах росте той самий херсонський кавун.
Із моря вітри несуть солонуватий привкус – морське дихання, а з Дніпра заходе дощ. Це – унікальна територія, більше такої в Україні нема ніде. Тому кажуть – кавун херсонський, бо він встигає визріть.
Світлана Іванівна – єдина жінка на чолі кавунового бізнесу на Херсонщині. Проміняла банк на баштан. Тепер у її руках чотири сотні гектарів.
Поки кавуни не більше за сливу, їх прополюють вручну. Хімією, стверджує господиня, на баштані не користуються. Саме низька кількість нітратів змусила херсонських фермерів боротися за репутацію власних ягід. Відрізнити херсонський кавун від так званого "швидкостиглого" на око не може навіть експерт.
Чи тверда шкірка, скільки під нею хімікатів, глюкози і найголовніше цукру, – відповідь дають лише спеціальні прилади. Якщо заміряти рівень цукру в херсонському кавуні, прилад покаже 13%, у звичайному – лише 7.
Місцеві кажуть, що сприймати кавун як десерт – неправильно. Це – окрема страва, яку краще за все вживати за годину до основної їжі. У кілограмі м'якоті арбузу міститься добова норма вітаміну С.
Щоб запатентувати херсонський кавун, місцеві фермери створили асоціацію. Тепер географічне зазначення має затвердити Єврокомісія. Воно об'єднає вісім тутешніх сортів. Тих, які здатні витримати +70 градусів на ґрунті.
На експериментальному баштані селекційного інституту кавуни запліднюють вручну: зв'язують "чоловічі" та "жіночі" квітки стрічками. Там навіть вдаються до експериментів. Помічені палицями і накриті сіткою, між круглими родичами зріють квадратні кавуни. За японською модою, їх, іще геть юними, ховають у пластикові форми.
Але навіть квадратна екзотика не вражає так, як баштан посеред водойми. До квітня там вирощують рибу, а потім до самої осені – кавуни. Із човна годують рибу, яка плескається у кавунове міжсезоння. Риба, яку виловлюють навесні, перш ніж спустити ставок, лишає по собі природний фосфор. Результат – солодкі задобрені кавуни на вологому ґрунті.
Аби туристи їхали до Херсона на кавуни, як до Франції на шампанське і рокфор - в області згадали про ще один унікальний продукт. Чи не єдине, що можна приготувати з кавуна.
Бекмес, або кавуновий мед, сто років тому на Херсонщині варили в кожному дворі. Повинна випаритися рідина і залишитися субстанція дуже схожа на мед.
Виняткове право називатися херсонськими тутешні кавуни мають отримати до кінця року. Варення приготувалося дещо швидше – за 10 годин. У ста грамах міститься лише 106 калорій - уп'ятеро менше, ніж у шоколаді.
Президент Володимир Зеленський обіцяв, що всі зарплати і пенсії в Україні будуть виплачені згідно із законом, уряд має на це гроші. Крім того, у березні 2025 року буде проведено індексацію пенсій, що частково компенсує зростання споживчих цін, передают...
На Полтавщині засудили чоловіка, який відмовився від мобілізації. Суд призначив йому 3 роки позбавлення волі.Про це стало відомо з вироку Лубенського районного суду Полтавської області, повідомляє ТСН. Раніше його визнали придатним до служби, передають...