"Лягаю з чоловіком та дитиною в одне ліжко і якщо прилетить, то "накриє" усіх": Жінка розповіла про виживання в Маріуполі

Люди, які не виїхали з Маріуполя, вийшли з-під валів і намагаються, наскільки це можливо, налагодити життя. Багато маріупольців шукають житло, питну воду, їжу, ліки і хоча б якусь роботу. Про це йдеться у випуску "Сніданок з 1+1", передають Патріоти України.

Як зараз живе Маріуполь і про його жахливу реальність зсередини розповіла місцева мешканка. "Ти лягаєш спати разом з чоловіком і дитиною в одне ліжко, і якщо прилетить, то "накриє" усіх", - розповідає жінка.

У Маріуполі зараз дуже гостре питання - де взяти хоча б якісь гроші. Останню зарплату жінка та її чоловік отримували ще в лютому. "Ми намагаємося ці гроші залишати на хліб. Деколи м'ясо можна купувати, якщо його привозять із сіл", - розповідає мешканка Маріуполя.

Банкомати у місті - давно порожні, щоб зняти готівку маріупольцям доводиться їхати через блокпости бойовиків до окупованого Гранітного за рублями. "Це не дуже безпечно, бо дороги прострілюються", - зазначає жінка. Роботи в Маріуполі зараз немає. Можна хіба що найнятися прибирати вулиці, чи голіруч розбирати завали та діставати тіла людей, багато з яких загинули ще в березні.

"Більшість завалів люди розбирають вручну, але це ж психічно треба залишитися здоровим", - констатує жінка. Та й хто погоджується на цю роботу, замість грошей врешті отримає пайки. Щоб заробити бодай-що жінки, у яких вціліло помешкання, виносять з нього одяг і продають на вулиці.

У Маріуполі люди роблять також все, щоб не захворіти, бо коли в кишенях останні пігулки і доводиться обирати - рятувати себе, чи стареньких батьків. "Коли ми були в підвалі і гатили "Гради", міномети, і в мене боліло серце, то я розуміла, що у мене є ще "Корвалол", але я його не приймаю, бо я, мабуть, переживу це. Батькам потрібен "Корвалол", - каже жителька Маріуполя.

Оформити в місті документи - майже нереально, хіба яякщо це довідка про смерть чи народження дитини. "Пологових будинків в Маріуполі немає. Всі пологи відбуваються у Донецьку і вони там отримують довідку про те, що вони народили", - каже жінка.

Через війну діти в місті не можуть закінчити школу і отримати український атестат. "Якщо дитина не буде навчатися дистанційно, то ці два місяці не приєднається до якоїсь школи, то не зарахується цей рік", - каже місцева мешканка. Та попри все, ті, хто залишається в окупації, намагаються призвичаїтися до нових умов життя.

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...