Масштабна пожежа в Нотр-Дамі: Стало відомо, чому собор не гасили водою

Загасити пожежу в соборі Паризької Богоматері не вдавалося протягом кількох годин, оскільки його не можна було заливати великою кількістю води. Перепад температур міг призвести до руйнування каменю, з якого побудована церква. Таку думку висловила директор Московського музею архітектури Єлизавета Лихачова, повідомляють Патріоти України.

"У Франції дуже жорстке законодавство щодо охорони спадщини. Проблема з тим, чому вони так довго не можуть його загасити. Справа в тому, що його не можна заливати водою. Є ризик пошкодити інші конструкції собору: від перепаду температур камінь почне кришитися. Тому вони намагаються гасити його іншими матеріалами, і водою його заливати в таких кількостях не можна", — пояснила вона.

Лихачова додала, що пожежники намагалися загасити полум'я за допомогою спеціальних порошків. Однак така система гасіння пам'ятників архітектури не дуже ефективна у випадку з Нотр-Дамом, адже мова йде про готичний собор.

"Чому не можна водою? Ще раз повторюю: собор побудований з французького пісковика. При такому перепаді температур піщаник почне кришитися, це може призвести до обвалення кам'яних склепінь собору, і наслідки цього будуть набагато серйозніші, ніж наслідки згорілого даху. Тому що ви повинні розуміти: дах — це не склепіння, це кроквяні перекриття, які прикривають зверху, захищають склепіння від опадів", — каже експерт.

Вона також підкреслила, що шпиль, який впав, підлягає відновленню, адже він є декоративним. Найголовніше — це не дати вогню пройти всередину собору, чим і займаються паризькі пожежники. Також Лихачова уточнила, що при реставрації собору його відновлюватимуть не в його первісному вигляді, а на момент пожежі.

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...

Посол пояснив, чи приїде ТЦК шукати ухилянтів за кордоном

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:30

Після низки новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українців, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись, дипломати розповіли деякі нові подробиці, передають Патріоти України. В коментар...