Мобілізація в Україні: Чи може роботодавець вручити повістку працівнику

У зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україні діє загальна мобілізація. Окрім працівників військкоматів, повістку військовозобовʼязаному можуть видати також представники СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки та органів місцевого самоврядування. Чи має право роботодавець вручати повістки у коментарі РБК-Україна розповіла юристка практики військового права юридичної компанії "Приходько та партнери" Тетяна Козян, передають Патріоти України.

За її словами, в Україні керівники підприємств все ж мають право вручати повістки працівникам. Юристка зауважила, що роботодавцям доручено здійснювати нагляд за вчасним прибуттям військовозобов'язаного до місця, вказаного в повістці, проте спосіб цього контролю не регламентований жодним чином.

"Якщо роботодавець отримує розпорядження від територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо оповіщення військовозобов’язаного про виклик, він зобов’язаний видати наказ про таке оповіщення та під підпис довести його до відома визначених осіб. А також вручити повістку про явку за викликом до ТЦК та СП", — заявила Козян.

За словами експертки, за порушення цих зобов'язань роботодавці підпадають під адміністративну відповідальність. В разі порушення під час воєнного стану, передбачений штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100–8 500 гривень). "Рішення про накладання штрафу за порушення ухвалює керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки", – пояснює юристка.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...