"Мовляв, ви приїхали - і вам одразу все дали": Українка розповіла про життя в Празі та "підстави" від співвітчизників за кордоном

Харків'янка Марія, прокинувшись 24 лютого 2022 року під вибухи, виїжджати не планувала. Але батьки чоловіка наполягли – з Харкова треба тікати. Перші два тижні повномасштабного вторгнення Марія разом з родиною провела в Лубнах Полтавської області, а потім, взявши сина, поїхала до Чехії. Але попри те, що в Празі жінка працює за спеціальністю, смаку життя не відчуває – чехи до українок ставляться зверхньо і дуже гостро відчувається, що все нерідне. Марія вже одного разу поверталася в Україну, проте через розлучення з чоловіком знову поїхала до Праги, передають Патріоти України.

Свою історію та чи планує врешті-решт повертатися на Батьківщину Марія розповіла OBOZ.UA.

Я поведінковий терапевт, працюю з дітьми з особливостями, і моя директорка, яка виїхала раніше з Харкова, знайшла в Празі роботу за нашою спеціальністю. Вона запропонувала поїхати до неї командою, на роздуми мені дали добу. І 11 березня з дитиною удвох ми поїхали. Їхали на евакуаційному потязі, нам дозволили взяти тільки одну сумку та рюкзак, на збори у мене було 40 хвилин. Їхали ми дуже довго, у Києві ще потрапили під обстріл, довго стояли на вокзалі, а далі зі Львова автобусом у Прагу.

Ми приїхали в суботу, а у вівторок я вже вийшла на роботу. З одного боку, було легше адаптуватися, оскільки приїхали своїм колективом, але чехам не подобається, що ми приїхали і працюємо за спеціальністю. Вони вважають, що ми повинні працювати прибиральницями або в супермаркетах розкладати товари. І попри все, я маю визнати: ми зробили багато і допомагаємо дітям, використовуючи комплексний підхід. Зараз наш Центр, у якому ми працюємо, може допомогти з різних напрямів. Ми докладаємо значних зусиль для цього, оскільки в Україні застосовується сучасний підхід.

Коли приїхали, одразу почала вчити мову. Закінчила на рівні "А2", для спілкування цього вистачає. Ще з великих мінусів: у Чехії дуже важко знайти сімейного лікаря, вони безкоштовні, все за страховою, але знайти нереально важко. Три тижні чекала, щоб потрапити до стоматолога. З житлом у нас трохи простіше, ми живемо в готелі для українців, за нього теж треба платити, але менше, ніж я платила б за орендовану квартиру.Все наче і нічого, безпечно, робота за спеціальністю, але тут від життя, знаєте, ніякого задоволення немає, немає приємних емоцій, навіть їжа несмачна. Просто працюєш і все. Прага гарна, Чехія гарна країна, нічого не можу сказати. Я вдячна, що вони дали нам прихисток. Але – нерідне. І ставлення, наприклад, старшого покоління, до нас не дуже. Вони не відрізняють російську мову від української, кажуть одразу – "русаки" або "Іван, їдь у свою країну". А кожному не поясниш.

Ще від українців, які живуть тут давно, "прилітає". Мовляв, ви приїхали – і вам одразу все дали: і візу, і страховку, і допомогу, ми приїхали і жили в битовках, а ви – на все готове. Але ж вони вибрали країну для життя, не Україну, це було їхнє рішення змінити країну, вони зібрали всі свої речі, не їхали з однією сумкою. Підтримки ніде нема, тільки на себе можна покладатися.

За Україною сумуємо, їздимо. Навіть у Харків намагаємось потрапити хоч на тиждень раз на рік, наша квартира ще ціла. Ми вже навіть раз повернулися. У Львові нас чекав чоловік, він там працює. Знайшла там роботу, дитина пішла до школи, пробули там три місяці. Але чоловік від нас відвик, ми ухвалили рішення про розлучення, і я з сином знову повернулася до Праги. Поки так живимо, син навчається в чеській школі й онлайн у львівській. У мене контракт на роботі ще на рік, до вересня точно ще буду в Празі. Керівництво знає, що закінчиться війна – і ми повернемось. Воно це розуміло, коли брало на роботу український колектив.

Джерело: Обозреватель

Мала гарну "схему"? ДБР виявило у депутатки Хмельницької міської ради незадекларовані $1,5 млн

середа, 9 жовтень 2024, 10:53

Працівники ДБР виявили у депутатки Хмельницької міської ради понад півтора мільйона незадекларованих доларів та об’єкти нерухомості. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. ДБР не вказує імені депутатки, о...

Шоковий удар по кишені! Ціни на ключовий овоч в Україні зросли втричі - у чому причина

середа, 9 жовтень 2024, 10:30

Ціни на картоплю у жовтні 2024 року зросли втричі порівняно з минулим роком і становлять у середньому 24-30 грн/кг у магазинах. Основними причинами є менша врожайність, логістичні проблеми та сезонні коливання попиту, передають Патріоти України. Про це...