МОЗ запустило електронний рецепт: Хто та як може отримати безкоштовні ліки в аптеці

Отримати ліки за допомогою електронного рецепту можна у будь-які аптеці, яка має договір із Національною службою здоров’я України.
Програмою "Доступні ліки" поки що можуть скористатися не усі. Ілюстрація: соцмережі.

В Україні від 1 квітня запрацював електронний рецепт. Про це повідомляють у прес-службі Міністерства охорони здоров'я, передають Патріоти України.

У рамках урядової програми "Доступні ліки" поки що електронним рецептом можуть користуватися пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання, діабет другого типу і бронхіальну астму. Щоб скористатися функцією, варто мати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Адже отримати електронний рецепт можна тільки у нього.

Отримати ліки за допомогою електронного рецепту можна у будь-які аптеці, яка має договір із Національною службою здоров’я України. Медикаменти можна придбати у будь-якому місті, області чи районі без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.

Щоб отримати електронний рецепт, пацієнт повинен звернутися до свого лікаря. Він після прийому виписує рецепт в електронній системі охорони здоров'я. На мобільний номер пацієнта, який зазначений у декларації, приходить повідомлення з унікальним номером рецепта і кодом для отримання ліків в аптеці. Там називає номер рецепта, а фармацевт пропонує лікарські засоби, які є в наявності і входять в програму "Доступні ліки". Якщо необхідного препарату нема, його можна отримати в іншій аптеці.

Програму "Доступні ліки" запустили у квітні 2017 року. За час роботи програми в межах програми виписано понад 33 мільйонів рецептів на понад 1,7 мільярда гривень. Зараз кожна третя аптека увійшла в програму.

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як в селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...