Музей історії України до Дня Незалежності отримає від мецената унікальну бойову сокиру часів Володимира Хрестителя, інкрустовану сріблом з княжим тризубом

Національний музей історії України отримає в подарунок врятовану від "чорних археологів" сокиру з тризубом Х—ХІІІ століть, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужба музею.

Національний музей історії України отримає в подарунок унікальну сокиру з тризубом.

"Знахідку врятував від так званих "чорних археологів" львів’янин Тарас Хмеловський", - йдеться в повідомленні.

Так, залізна сокира Х—ХІІІ століть потрапить до зібрання Національного музею історії України — Міст. Її вирізняє інкрустація сріблом із зображенням тризуба.

Реставрацію сокири провів художник-реставратор вищої категорії Віктор Голуб.

"Про оригінальність свідчили ступінь корозії залізної основи сокири, техніка виконання та рідкісне оздоблення. Основна задача під час реставрації полягала в тому, щоб розкрити інкрустацію сріблом та стабілізувати предмет", - йдеться в повідомленні.

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук зауважив, що сокира належить до доволі рідкісної групи інкрустованих бойових сокир. Кілька таких екземплярів відомо з теренів Швеції та Русі.

"Форма цього екземпляру, вочевидь, місцева, аналогії їй відомі та датуються доволі широким часовим періодом Х—ХІІІ століть. Проте мотив орнаменту рідкісний, якщо не сказати — унікальний. За окремими елементами, з яких складається орнамент, його можна датувати в межах вужчого часу, від кінця Х до початку ХІ століть. Цьому відповідає й інкрустація тризубом, іконографія якого датується періодом княжіння Володимира Святославича", - сказав він.

Так, знахідку вирішили передати до Національного музею історії України (Міст) до 30-річчя незалежності країни 21 серпня.

Уже доступніша: Ціна на популярну весняну ягоду в Україні знизилась втричі

п’ятниця, 10 травень 2024, 4:15

В Україні дешевшає полуниця. Ціни на українську полуницю коливаються від 35 до 80 гривень за кілограм, що є майже втричі нижче, ніж у минулому році, завдяки сприятливим погодним умовам та врожайності. У найближчі тижні українці зможуть побачити значне ...

Є нюанси: У яких випадках військовозобов'язаних жінок можуть призвати - пояснення юристки

п’ятниця, 10 травень 2024, 3:25

Згідно з новим законом про мобілізацію, норми про те, коли жінка зобов'язана стати на військовий облік не змінились. Жінки, які мають медичну, або фармацевтичну освіту, зобов'язані стати на військовий облік. Про це розповіла юристка Дарія Тарасенко. На...