На 50%: Вчені передбачили отупіння людства через екологію

Homo sapiens за останні 800 тисяч років ще не стикався з вмістом CO2 більше 300 ppm (частин на мільйон) у відкритому повітрі, але на даний момент він складає вже близько 400 ppm.

До 2100 року когнітивні функції людей можуть істотно знизитися, якщо людство не обмежить викиди парникових газів і спалювання викопного палива, передають Патріоти України.

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі GeoHealth, при збільшенні концентрації вуглекислого газу в повітрі до величини 930 ppm людей очікує зниження здатності реагувати на подразники на 25 відсотків, а приймати рішення і стратегічно мислити - на 50 відсотків.

Проведені в будівлях шкіл і офісних приміщеннях дослідження показали, що підвищення концентрації вуглекислого газу в повітрі приміщень знижує когнітивні функції: у людей погіршується пам'ять, концентрація уваги, зорове сприйняття і загальна здатність приймати рішення. Згідно з даними, отриманими в процесі вивчення антарктичних кернів з реліктовими бульбашками повітря, Homo sapiens за останні 800 тисяч років ще не стикався з вмістом CO2 більше 300 ppm (частин на мільйон) у відкритому повітрі, але на даний момент він складає вже близько 400 ppm. Над містами ця цифра більше на ще 60 ppm, а в приміщеннях (навіть добре вентильованих) може виростати в два рази і більше.
Згідно сценаріям майбутніх антропогенних викидів парникових газів RCP4.5 і RCP8.5, до 2100 року концентрація CO2 в повітрі досягне 540 ppm і 930 ppm відповідно. Для реалізації RCP4.5 людству доведеться знизити викиди вуглекислого газу, а також частково перейти на альтернативну енергетику і зменшити використання викопного палива. RCP8.5 - сценарій, який передбачає відсутність обмеження на викиди, і на поточний момент ситуація розвивається саме відповідно до нього.

Вчені під керівництвом Крістофера Карнаускаса (Kristopher B. Karnauskas) з Університету Колорадо провели моделювання відповіді когнітивних функцій людини на зміну концентрації вуглекислого газу в повітрі відповідно зі сценаріями RCP4.5 і RCP8.5. Для цього вони використовували нормалізований когнітивний показник (Normalized cognitive score) - це інтегрована величина, за допомогою якої можна оцінити основні когнітивні функції людини за бальною шкалою від 0 до 1, де 1 - оптимальний рівень когнітивних функцій, а 0 відповідає їх критичному пригніченню.
Автори дослідження розглядали відразу дві версії цього показника: комплексну, яка включає здатність стратегічно мислити і приймати рішення, і базову - вона обмежується лише швидкістю реакції людини на присутні подразники. Вчені розрахували, як буде змінюватися нормалізований когнітивний показник у відповідь на антропогенні викиди CO2 з 2020 по 2100 роки.

Згідно з результатами моделювання, до 2100 року очікується зниження основної здатності приймати рішення на 25 відсотків і ослаблення стратегічного мислення на 50 відсотків в порівнянні з сьогоднішнім днем. На тлі даних, що свідчать про посилення тривожності і сонливості при концентраціях CO2 в повітрі вище 720 ppm, сценарій RCP8.5 з концентрацією вуглекислого газу на рівні 930 ppm стає неприпустимим для ментального здоров'я майбутніх поколінь.

На фронті загинув відомий український актор

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:59

Відомий український актор театру і кіно Євген Шумілов загинув на фронті. Сумну звістку повідомив у Facebook його близький друг Іван Марченко, передають Патріоти України. Він зазначив, що Євген Шумілов мобілізувався до лав ЗСУ два роки тому і вирушив на...

До України повертаються заморозки: Синоптики розповіли, де й коли суттєво знизиться температура

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:30

Синоптики попереджають про суттєве зниження температури повітря в Україні. Як наслідок - у низці регіонів очікуються заморозки. Про це повідомили в Укргідрометцентрі, передають Патріоти України. Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеор...