На окупованому острові Джарилгач пожежі знищили всю заповідну зону, загинула унікальна червонокнижна флора та фауна. Збитки вимірюються мільярдами гривень

Майже тиждень триває пожежа на Джарилгачі на Херсонщині – вогонь знищив всю заповідну зону природного парку на території понад 1500 гектарів. Про це заявила директорка НПП "Джарилгацький" Ірина Сабашенко в коментарі для "Суспільне"

За її словами, вогнем знищено заповідну зону, де сконцентрована основна частина всіх степових екосистем острова та популяції всіх рідкісних тварин, які є на острові, а також концентрується найбільша кількість копитних.

Пряма мова Сабашенко: "Наявні рослинні угруповання, які зараз знаходяться під загрозою зникнення, занесені до Зеленої книги України, належать до рідкісних та рослин що зникають. Це угруповання формацій меч-трави болотної, ковили дніпровської, ковили волосистої, гвоздики бессарабської, золотобородника цикадового та інші".

Як повідомила "Суспільному" жителька одного з населених пунктів тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини, пожежу на острові було видно з узбережжя Джарилгацької затоки за 10 кілометрів від нього. Дим спостерігається вже декілька днів.

На відновлення степової, лугової, солончакових ділянок потрібно в середньому від 4-5 до 8-12 років, говоритьдиректорка нацпарку. Тамариксові зарослі потребують від 15-30 років.

Пряма мова Сабашенко: "Збитки підраховуємо, але вже на мільярди гривень. Пожежа ще триває, тому даних точних не маємо".

Цьому передувало: На початку серпня у Джарилгацькому національному природному парку виникла пожежа, загорілася найцінніша степова ділянка на острові Джарилгач.

Російські військові засипали перешийок між островом Джарилгач та окупованою частиною Херсонщини піском для його використання у військових цілях. Це загрожує екосистемі острова та його акваторії. Там армія РФ облаштувала військовий полігон.

Надзвичайний стрибок технологій: Швейцарці розробили сонячні панелі з кераміки, котрі у 1000 разів потужніші за традиційні, кремнієві

неділя, 28 липень 2024, 9:20

Фотоелектрична енергія вважається перспективнішою навіть за атомну. При цьому велика вада на шляху її розвитку те, що сонячні панелі для ефективного використання потребують дуже великі площі. Однак схоже, цю проблему подолано. Команду вчених з Швейцарс...

В Україні провели перерахунок пенсій: Ось наскільки вони зросли

неділя, 28 липень 2024, 9:08

За останні три місяці середня пенсія в Україні зросла на 73 грн. і тепер становить 5816 грн. У січні 2024 року вона становила 5385 грн. З початку повномасштабної війни розмір пенсії збільшився із 3991 до 5816 грн. Про це пише OBOZ.UA, передають Патріот...