На сході Британії знайшли величезний скарб золота часів легендарного короля Артура (фото)

Скарб відноситься до епохи, коли племена англів почали завойовувати острів, чиїм найуспішнішим оборонцем від германських племен, згідно легендам, був володар всіх бритів король Артур.

У британському графстві Норфолк виявили найбільший скарб золотих монет англосаксонського періоду. Він включає 122 франкські треміси і дев'ять візантійських солідів, а також чотири інші золоті артефакти, вік яких становить близько 1400 років. Про знахідки повідомляється у прес-релізі Британського музею, передають Патріоти України.

У першій половині VI століття нашої ери давньонімецькі племена англів утворили невелике королівство Східна Англія, яким правила династія Вуффінгів. Воно розташовувалося на територіях сучасних графств Норфолк та Саффолк аж до початку X століття, коли його завоював та включив до складу Англії король Едуард Старший.
Найбільшою археологічною пам'яткою цього періоду залишається ранньосередньовічний курганний некрополь Саттон-Ху, виявлений у графстві Саффолк. Археологи знайшли у ньому 1939 року найбагатшу могилу (або кенотаф), споруджену в похоронному кораблі. Імовірно, вона належала королю Редвальду, який помер на початку VII ст. Людських останків у могилі не було, проте вони могли не зберегтися через кислотні ґрунти. Натомість у розпорядженні вчених опинився 41 артефакт із чистого золота, а також імпортні предмети зі срібла та бронзи.
Дослідники зазначають, що для англосаксонської Англії час наприкінці VI — на початку VII століття виявився буквально золотим віком. Це проявилося у численних знахідках скарбів. Так, влітку 2009 року британський шукач скарбів знайшов Стаффордширський скарб VII століття. Він складався з 4600 предметів - зброї, прикрас та посуду. Загалом скарби включали понад п'ять кілограм золота і близько 1,3 кілограма срібла. Знахідку оцінили приблизно 3,3 мільйона фунтів стерлінгів.

В англійському графстві Норфолк виявили найбільший на сьогодні англосаксонський скарб, що складається зі 131 золотої монети, брактеату, невеликого зливка та двох інших золотих артефактів, вік яких становить близько 1400 років. Більшу частину цих знахідок зробив у 2014–2020 роках шукач скарбів, який побажав залишитися невідомим. Власник землі, на якій виявили золоті артефакти, також вважав за краще залишитися анонімним. Відомо лише, що це сталося у Західному Норфолку.

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...

Зібрали майже 3,5 млн євро на снаряди для ЗСУ: Відомі українці відповіли листом подяки народу Словаччини (текст)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:41

Відомі українські громадські, культурні та інші публічні діячі й лідери думок підписали лист від української громадськості до словацького народу на знак подяки за збір коштів для української армії у Словаччині, повідомляють Патріоти України. У Словаччи...