На цьому місці спалили великий будинок із дерева: Археологи з’ясували походження знаменитого Каменя Артура

Британські археологи з’ясували, як з’явився Камінь Артура, знаменитий пам’ятник епохи неоліту, що надихнув Клайва Льюїса на створення «кам’яного столу» в Хроніках Нарнії, повідомляють Патріоти України.

Учені з Манчестерського і Кардіфського університетів змогли довести, що насправді Камінь Артура є старовинною гробницею. Камінь Артура розташований на вершині пагорба неподалік від села Дорстон, навпроти Чорних гір на півдні Уельсу. На цьому місці, внесеному до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, жодного разу не проводилися розкопки.

Різні міфи, що оточують камінь, пов’язані з королем Артуром, в тому числі той, в якому камінь являє собою гальку з взуття легендарного монарха. Інша історія пов’язана з валлійським єпископом VI століття, Святим Давидом, який, як кажуть, розбив камінь ударом свого меча.

Нові результати, які ще належить опублікувати в журналі, що рецензується, припускають, що камінь Артура колись був частиною набагато ширшого церемоніального ландшафту.

Археологи кажуть, що коли гробниця була побудована вперше, вона, ймовірно, була покрита насипом з спресованого дерну з рядом стовпів, які утримували її на місці. Цей довгий пагорб простягався до найближчого поля, але з часом він зруйнувався.

Потім курган перебудували з дещо іншою орієнтацією.

Хоча археологи кажуть, що друга будова вказувала на область між пагорбом Скіррід і пагорбом Гаруей, перший курган, ймовірно, звернений до пагорба Дорстон. У 2013 році на схилі пагорба Дорстон було виявлено три подібних кургани з двома «залами мертвих», побудованих приблизно 6000 років тому.

Дата, структура і орієнтація Каменя Артура дозволяють припустити, що ці дві ділянки на схилі пагорба були тісно пов’язані. «Кожен з цих трьох курганів був побудований на місці великого дерев’яного будинку, який було навмисно спалено», — говорить археолог Джуліан Томас з Манчестерського університету.

«Дійсно, гірська гряда між Золотою долиною і долиною Уай тепер розкривається як така, що містить церемоніальний ландшафт епохи неоліту», — додав учений.

Камінь Артура — не єдине незвичайне нагромадження каменів, знайдене в Сполученому Королівстві, але, ймовірно, найвідоміше. Незважаючи на те, що створення цього пам’ятника зажадало великих зусиль, його зовнішній вигляд трохи оманливий.

Замість того, щоб складати ці великі камені один на інший, земля під основною скелею, ймовірно, була викопана, щоб опорні камені могли ковзати під нею. Потім зверху був доданий довгий пагорб з землі, що тягнеться до самого поля на південь, де і проводилися недавні розкопки. Те, що залишилося сьогодні, ймовірно, є лише частиною того, що колись існувало.

«Хоча Камінь Артура є культовим мегалітичним пам’ятником міжнародного значення, його походження до цих пір було неясним. Можливість пролити світло на цю дивовижну гробницю, вік якої становить 5700 років, є захоплюючою», — каже Томас.

П'ять років... і далі

понеділок, 20 травень 2024, 20:19

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України. Не лише, щоб звинуватити опонентів у «розхитуванні човна під час війни». Для звинувачення опо...

Чи треба чоловікам щорічно проходити ВЛК: У Міноборони дали відповідь

понеділок, 20 травень 2024, 19:30

Відповідно до законодавства, висновки військово-лікарської комісії (ВЛК) для військовозобов’язаних громадян України дійсні п’ять років. Про це заявив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в ефірі телеканалу КИЇВ24. "На сьогоднішній день д...