На західному узбережжі Швеції виявили скельні малюнки, що відкривають невідому історію Скандинавії кількатисячної давнини

Місцеві мореплавці схоже завершували далекі походи задовго до епохи вікінгів

Вчені відкрили 40 стародавніх петрогліфів у шведському регіоні Квілл, що знаходились на покритій мохом скелі десятки тисяч років. Там зображені кораблі, колісниці, людські фігури та коні, що може свідчити про нову сторінку в історії. Сусіднє плато в провінції Танум, де зберігаються тисячі подібних наскельних малюнків Бронзового віку, охороняє ЮНЕСКО.

Радше за все, стародавні художники вирізьбили символи, стоячи на човнах, 2700 років тому. Тоді камінь, на якому вони нанесені, лише трохи височів над водою.

Наскельні малюнки в Швеції

Вчені з Фонду документації наскельних малюнків Богусляни виявили близько 40 петрогліфів на скелі довжиною в 15 метрів. Схил цього пагорба, що раніше був покритий мохом, розташований у віддаленій області Kville в регіоні Танум, пише Ancient Origins.

Набір петрогліфів містить 13 кораблів, дев’ять коней, сім людей і чотири колісниці, що свідчить про те, що автори подорожували та досліджували світ. Археолог Андреас Торельд зазначив, що мотиви вирізьблених символів не унікальні, але їхнє розташування на майже вертикальному камені є незвичайним. Вони створені на висоті кількох метрів над землею, тому вчений припускає, що різьбярі під час роботи стояли на палубі човна.

У 700 році до нашої ери рівень моря був вищим, а скеля Квілл була розташована на краю острова. Це був би помітний орієнтир для кораблів, що пропливали повз. Це пояснює, чому на петрогліфах так багато зображень човнів. Вчені з Foundation for Documentation of Bohuslän Rock Carvings вважають, що символи нанесли у сьомому чи восьмому столітті до нашої ери, відтак, їхній вік сягає близько 2700 років.

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...