Набагато раніше, ніж вважалося: Антропологи виявили, коли пращури сучасної людини почали виготовляти знаряддя праці та чому це сталося

Вчені заявили про те, що стрибок у складності кам'яних знарядь праці стався ще 600 тисяч років тому. І він допомагає пояснити, як наші предки змогли пристосуватися до змін навколишнього середовища, повідомляє Science Alert.

Як заявили антрополог з Університету Міссурі Джонатан Пейдж та антрополог з Університету штату Арізона Шарль Перро, це час, який потенційно може навіть «передувати розходженню неандертальців та сучасних людей і бути загальною похідною рисою обох ліній».

Вчені проаналізували, які методи виготовлення кам'яних знарядь праці використовували протягом 3,3 мільйона років еволюції людини. Вони вивчили інструменти, знайдені в 57 локаціях, оцінивши 62 послідовності виготовлення знарядь у порядку їхньої складності.

Найдавніший артефакт був виявлений в Африці, але в аналіз також включили інструменти, виявлені в Євразії, Гренландії, Сахулі, Океанії та Америці.

Вчені з'ясували, що ще 1,8 мільйона років тому довжина послідовності виготовлення кам'яних знарядь становила від двох до чотирьох процедурних одиниць. Протягом наступних 1,2 мільйона років відбувалося зростання складності інструментів, досягнувши семи процедурних одиниць.

Але 600 тисяч років тому предки людини підняли це виробництво на новий рівень. На цей момент складність виготовлення знарядь досягала вже 18 процедурних одиниць.

На думку Пейджа та Перро, цей стрибок був заснований на знаннях, які передали попередні покоління, так званій кумулятивній культурі. У наступні покоління складність виготовлення знарядь праці продовжувала зростати.

Кумулятивна культура приносить користь популяції різними способами, збільшуючи шанси вирішення проблем у вигляді поколінь спроб і помилок, подібно до того, як еволюція робить це у вигляді випадкових мутацій і природного добору. Вона також дозволяє людям використовувати та вдосконалювати технології без необхідності розуміти кожен аспект розвитку.

У міру зростання знань та змін поведінки, пов'язаної з ними, можливо, відбувався і відбір відповідних генів, які впливали на навчання.

Хоча результати команди є надійним підтвердженням присутності кумулятивної культури ближче до початку середнього плейстоцену, цей тип культурного інтелекту міг виникнути навіть раніше. Ймовірно, що сліди такої поведінки не збереглися.

"Ваша будівля злетить у повітря! Це не жарт! Час пішов!": Одесит "шантажував" ДТЕК, вимагаючи включити світло, і поплатився

неділя, 30 червень 2024, 18:30

Правоохоронці затримали безробітного одесита 1970 року народження. Чоловік писав компанії "ДТЕК Одеські електромережі", що її офіс замінований, передають Патріоти України. "Будівля ОЕМ ДТЕК замінована! Якщо протягом 15 хвилин електропостачання не буде ...

А ви це знали? Як у СРСР з‘явилися "неперспективні" села і чому їх так назвали

неділя, 30 червень 2024, 18:10

Влада СРСР ухвалювала чимало сумнівних рішень, які призводили до негативних наслідків. Одним із них став поділ невеликих населених пунктів на "перспективні" та неперспективні, передають Патріоти України. . Поняття "неперспективні" села з’явилося в еко...