Найбільший скарб, що забрало море. Стартувало нове дослідження іспанського галеону з вантажем на $20 млрд

Так тепер виглядає корпус славетного галіону "Сан-Хосе"

Колумбія розпочала дослідження затонулого іспанського галеона XVIII століття, який прозвали "Святий грааль кораблетрощ". Йдеться про загиблий в бою корабель з одним з найцінніших вантажів в історії людства.

Дорогоцінності іспанської корони Карибським морем перевозив галеон "Сан-Хосе", а вартість підводного скарбу оцінюють за сучасним курсом у 20 мільярдів доларів США.

Завантажений золотом, сріблом, дорогоцінним камінням та ювелірними виробами, зібраними в латиноамериканських колоніях, "Сан-Хосе" у червні 1708 року вирушив до берегів Іспанії. Він мав дати кошти своєму королю оплатити війну проти Британії, але зазнав атаки ворожої флотилії та затонув біля колумбійського порту Картахена. На борту корабля було 600 моряків.

Патріоти України вже писали про передумови експедиції, а також історію останнього бою "Сан-Хосе", тепер можемо ознайомитись, як розвивається найбільш амбітний проект підводної археології та пошуку скарбів.

Серед скарбів, які оцінюють у 20 млрд доларів, є гармати та порцелянові чашки

Знайти галеон намагалися давно. Однак лише у грудні 2015 року Колумбія офіційно заявила про те, що команді водолазів вдалося відшукати на морському дні легендарний "Сан-Хосе".

Виявилось, що судно лежить на глибині понад 900 метрів. Це ускладнює його обстеження та підняття артефактів, на які є чимало претендентів.

На першому етапі колумбійського проєкту досліджуватимуть предмети затонулого судна

Уряд Колумбії оголосив місце дослідження "національною охоронною територією".

На першому етапі проєкту вчені зосередяться на фотографуванні галеона за допомогою дистанційних датчиків, повідомили в Колумбійському інституті антропології та історії.

Отримані результати можуть прокласти шлях для подальших досліджень та збору археологічних матеріалів з місця кораблетрощі.

Дослідники планують залучити підводне судно з технологіями акустичного позиціювання, а також апарат дистанційного керування з різними датчиками й інструментами, які зможуть спускатися до місця, де затонув галеон.

Розкопки на першому етапі проводити не будуть. Міністр культури Колумбії Хуан Давид Корреа назвав дослідницьку експедицію "безпрецедентною".

За його словами вивчення галеона допоможе краще зрозуміти власну історію й культуру, а також дасть підказки про економічний, соціальний і політичний клімат Європи на початку XVIII століття.

Колумбійське наукове судно "Симон Болівар"

Відкриття "Сан-Хосе" мало велике значення для Колумбії. Але це також спровокувало міжнародну судову тяганину.

На скарб претендують і кілька країн, і кілька компаній.

Судно було іспанським, вантаж воно перевозило з території сучасної Болівії, а затонуло у водах, які зараз належать Колумбії.

Про свої права на половину вантажу також заявила група американських інвесторів Sea Search Armada.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...