Народні прикмети на 23 жовтня: Які справи цього дня краще відкласти на майбутнє, а що варто зробити сьогодні

23 жовтня за новоюліанським церковним календарем згадують апостола Якова, брата Господнього. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

23 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

23 жовтня (5 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті апостола від 70-ти Якова, брата Господнього.

Апостол Яків, брат Господній - брат Ісуса "від плоті", Яків був сином Йосипа Обручника, чоловіка Діви Марії. Відомо, що Яків з дитинства був дуже побожний. Він належав до назореїв, які мали дотримуватися кількох обітниць одразу: зберегти цноту, не вживати вино, не їсти м'ясо і не стригти волосся. Також усе своє життя вони мали присвятити служінню Богові. Після того, як Ісус почав проповідувати, Яків став Його учнем і апостолом.

У літописах сказано, що Яків був першим єпископом Єрусалима - Ісус, з'явившись після воскресіння, сам поставив його над Єрусалимською церквою. Яків також був головою Апостольському Соборі в Єрусалимі, його поважали і шанували, багато іудеїв завдяки йому навернулися в християнство. Але книжники і фарисеї були незадоволені його роботою і вирішили вбити єпископа. Вони вивели Якова на дах храму і, погрожуючи, змушували відректися від віри. Апостол відмовився і його зіштовхнули з даху. Єпископ загинув. Пізніше жителі міста, яких вразила ця подія, вважали, що покаранням за це була облога і руйнування Єрусалима римлянами.

Свято 23 жовтня за старим стилем - день пам'яті мучеників Євлампія і Євлампії. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 10 жовтня.

Прикмети на 23 жовтня

За прикметами дня судять, якою буде зима і коли випаде сніг:

  • бруд і сльота - снігу не буде до 4 листопада;
  • якщо морозу ще не було - ще 4 тижні не буде зими;
  • верба пожовкла і скидає листя - до ранньої зими;
  • вітер північний або східний - наближаються холоди.

У народному календарі 23 жовтня - свято Якова. Цього дня чекали першого снігу і заготовляли дрова на зиму.

Що не можна робити 23 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • брати гроші в борг - вони не принесуть щастя;
  • сваритися і з'ясовувати стосунки, особливо з родичами;
  • ремонтувати взуття, меблі.

Також цього дня не варто планувати важливі справи - планам не судитиметься збутися, тому краще перенести це на наступний день.

Що прийнято робити 23 жовтня

Святого Якова вважають покровителем паломників і бджолярів, йому моляться про врожай меду. За старих часів цього дня закінчували підготовку вуликів до зими, а бджолярі влаштовували своєрідне змагання - дзижчали як бджоли та їли мед. Той, хто більше з'їсть і надзижчить, буде наступного року з гарним урожаєм і розбагатіє. Навіть якщо ви не пасічник, у день святого Якова добре з'їсти ложку-другу меду для здоров'я, а де здоров'я - там і багатство.

Також апостол вважається покровителем чоловічої роботи, тому 23 жовтня можна займатися складними клопотами.

23 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Яків, Микола, Іван, Максим, Володимир, Олександр, Ігнатій, Омелян, Опанас.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...