Народні традиції та прикмети: Чому 28 не можна купатися та як не стати жебраком

Святитель Михаїл

Розповідаємо, яке 28 червня свято відзначають православні, що не можна робити цього дня і про що помолитися святим.

28 червня - день святого Віта

Святого мученика Віта шанують 28 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 15 червня.

Віт жив в кінці III - на початку IV століття в Римі. Його батько був сенатором-язичником, але виховував хлопчика християнин Модест, тому Віт хрестився і став разом з Модестом став проповідувати. Юнак був дуже освіченим і володів ораторською майстерністю, язичники любили його слухати, а після приймали хрещення. Також Віт міг зцілювати людей.

За часів правління імператора Діоклетіана почалися гоніння християн. Але, незважаючи на це, Віт вигнав бісів з імператора, а потім відмовився повернутися в язичництво. Проповідника закрили в клітці з левами, але ті його не чіпали. Тоді юнака кинули в казан з маслом. Мощі святого перенесли до Праги.

День пам'яті святителя Михаїла, митрополита Київського

Святителя Михайла шанують 28 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 15 червня.

Святитель Михаїл, за церковною традицією вважається першим митрополитом Київським, за походженням сирієць, болгарин або серб. За переказом 988 року він, за велінням Патріарха Константинопольського Миколи Хризоверга, який поставив його на засновану Первосвятительську кафедру, приїхав в Корсунь, а потім до Києва до князя Володимира Великого. Тут він хрестив місто і киян.

Про святителя Михаїла згадують як про тихого і суворого ієрарха. Він присвятив життя служінню церкві, проповідував Святе Євангеліє, засновував храми і духовні училища. У всьому йому сприяв князь Володимир. Після хрещення киян святий благословив Володимира на будівництво першої кам'яної Десятинної церкви на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

Помер святитель Михаїл в 992 році, його мощі спочатку знаходилися в Десятинній церкві, а потім - в Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря. У 1730 році мощі перенесли в Успенський храм Лаври (на честь цього є другий день пам'яті - 30 вересня).

Народні прикмети на 28 червня

У народі день святого Віта прозвали Фітом. Прикмети цього дня такі:

  • погана погода в цей день - літо буде спекотним, а осінь теплою;
  • вранці багато роси на траві - до врожайного літа;
  • сни на 28 червня - віщі.

Наші предки вранці 28 червня молилися - щоб те, що примерещилося уві сні не мало продовження наяву.

Що не можна робити 28 червня

Заборони цього дня такі:

  • не можна відмовляти в милостині - можна стати жебраком;
  • не слід сваритися - довго не зможете помиритися
  • не можна викидати їжу - до голоду;
  • заборонено купатися у водоймах - нечиста сила у вигляді русалок і водяного потягне на дно.
  • Тим, хто тримає Петрів піст 2023, в цей день належить сухоїдіння - не можна їсти гарячу їжу з олією і рибу.

    Що можна робити 28 червня

    Святому Віту моляться про зцілення від хвороб і захист домашної худоби. Святителя Михайла також просять зцілити недуги, стати заступником і покровителем.

    Цього дня можна збирати лікарські трави. 28 червня добре подати милостиню або допомогти нужденним.

    Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

    четвер, 26 вересень 2024, 23:55

    Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

    Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

    четвер, 26 вересень 2024, 22:25

    У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...