Нашого цвіту по всьому світу: Українка розповіла про навчання в Естонії (фото)

Тарту – студентське містечко. Люди приїжджають сюди вчитися з усього світу...

Перекладач Вікторія Розумна вступила в Тартуський університет і вже 5 років живе в Естонії, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

"Першу освіту здобула в Київському політехнічному університеті. Пропрацювавши рік на будівельній фірмі, захотіла навчатись далі. Хотілось перекладати тексти. Подала документи весною у 2016 році. Отримала візу і в серпні переїхала в Тарту", - розповідає Вікторія."Тарту – студентське містечко. Люди приїжджають сюди вчитися з усього світу, тому англійську знають практично всі.

Завдяки освіті в КПІ вступити сюди було легко. Написала мотиваційний лист і філософське есе. Потім пройшла співбесіду з викладачами по Skype.У мене є стипендія, яка покриває навчання. Інакше знання обійшлися б мені в 1760 євро в семестр.

Навчання тут відрізняється від українських вузів. Кожен студент самостійно планує свій розклад, регулює навантаження. Можна записуватися на курси не за фахом. Тут є навіть курси риболовлі.В Естонії не втомлююся від того, що потрібно висидіти чотири, а то й усі п'ять пар в університеті задаючись питанням: "А навіщо у нас в програмі цей предмет?". Втомлююся саме від великого обсягу матеріалів і завдань. Але навантаження – це мій вибір. Більше того, встигаю працювати і займатися творчістю.

Найвигідніший варіант житла – гуртожиток. Він розташований недалеко від центру, з прекрасним ремонтом: затишні кімнати, чисті пральні. Можна жити самому або вдвох. Ціни – від 80 євро разом з комуналкою.Ціна оренди квартири – від 250 євро. У центрі – не менше 300 євро. Комуналка в зимові місяці обійдеться десь в 100 євро.

В місяць витрачаю близько 100 євро. 300-400 євро знадобиться тим, хто не любить собі ні в чому відмовляти.В Естонії багато українських товарів. І найголовніше – є гречка. Це в європейських країнах рідкість. Батон коштує 1 євро, літр молока – 0,50 євро. Вечеря в ресторані обійдеться в середньому в 15-30 євро. У більш дорогих місцях – в 50 євро і більше. Ціни в кафе і ресторанах: в обідній час близько 2,5 євро за суп і до 5 євро за основне блюдо.

В університетських столових суп коштує 1,5-2,5 євро, основна страва-2,5-3,5 євро.Естонці багато в чому схожі на українців: зовні суворі й зосереджені, але варто звернутися з питанням/проблемою, тобі вже з радістю беруться допомагати. Напевно, єдиним сюрпризом стала естонська погода. Ось тепер зрозуміла відомий жарт про "сонячний Таллін"! Погода змінюється кожні 15 хвилин: дощ, сонце, веселка (а краще дві), знову дощ і на десерт – густий туман. Тому любителям сонечка в Тарту буде перший час незатишно."

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...