Науковці показали, як виглядала піраміда Хеопса на піку своєї первинної краси

Відновили зовнішній вигляд давньоєгипетських пірамід Гізи 4 тис. років тому. Ці гігантські споруди сильно змінювалися. Древні будівельники використовували потрібні матеріали, які люди потім просто розбирали, пише Live Science.

Коли піраміди збудували, вони не були піщано-коричневими, як сьогодні. Вони були вкриті шаром блискучої осадової породи.

"Всі піраміди були обкладені дрібним білим вапняком", – розповів доцент Чеського інституту єгиптології при Карловому університеті у Празі Мохамед Мегахед.

Завдяки цьому піраміди мали гладкий, відполірований шар. Він сяяв яскраво-білим кольором під сонцем.

За даними Національного музею Шотландії, будівельники використали близько 6,1 млн т вапняку тільки під час будівництва Великої піраміди Хеопса. Але потім облицювальне каміння забрали для інших будівельних робіт. Те саме сталося й з більшістю оболонок інших пірамід.

Є докази того, що вапняк почали розбирати за часів правління Тутанхамона і це тривало до XII століття нашої ери. Деякі камені також міг розхитати землетрус 1303 року нашої ери.

Піраміда Хеопса у давнину мала яскраво-білий колір

Не сподобалось, що гавкала: У Києві чоловік застрелив бельгійську вівчарку ветерана АТО

вівторок, 7 травень 2024, 15:26

У Києві 51-річний чоловік застрелив бельгійську вівчарку сусідів, і тепер йому загрожує 3 роки тюрми.Пса на прізвисько Чіп привезли із зони АТО у 2016 році. Він багато років охороняв будинок своєї родини, повідомляє Київська міська прокуратура, передаю...

Назад не повернуться? Українці активно отримують громадянство Чехії

вівторок, 7 травень 2024, 14:30

Щорічно близько 5000 іноземців отримують чеське громадянство. Більшість із них - українці (майже 50%) та словаки. Про це пише видання mukachevo.net, передають Патріоти України. Як пише видання, активно змінюють паспорти також росіяни, інтерес яких до ч...