Названо точну причину смерті Олександра Македонського, - вчені

Для цього було проведено дослідження, в ході якого були ретельно проаналізовані хвороби і останні дні македонського царя.

Вчені з університету Аристотеля в Греції розповіли, від чого насправді помер великий македонський полководець і завойовник Олександр Македонський, повідомляє Greek Reporter, повідомляють Патріоти України.

Професор та його команда прочитали всі джерела, які описують останні дні Олександра Великого, від таких істориків, як Арріан, Птолемей, Плутарх, Квінт Курцій та інші, щоб записати опис його стану та проявлених ним симптомів. Хвороба Олександра тривала лише чотирнадцять днів.

"Поява симптомів була (характеризується) сильним болем у животі після багатої їжі та вина, а потім лихоманкою та щоденним прогресуючим погіршенням протягом чотирнадцяти днів", - пише доктор Герасимідіс у своєму дослідженні.

У перший день своєї хвороби Олександр зазнав сильного болю в животі, що супроводжувався високою температурою, тому лікарі викликали блювоту, що було прийнятим лікуванням на той час. Потім слідували холодні ванни - очевидно, намагалися знизити температуру тіла пацієнта.

На другий день Олександр був виснажений і тремтячий, все ще страждав від розладу живота. Однак він поїхав до палацу Мідіоса, до військового, який замінив його друга Гефастіона, який помер напередодні, де знову їв важку страву і пив велику кількість вина.

На третій день висока температура Олександра продовжувалася з більшою пітливістю та ознобом, тоді він також почав відчувати утруднення дихання, і визнав, що відчуває себе виснаженим.

У наступні дні здоров'я великого завойовника погіршилося ще більше, з високою температурою та жовтяницею, в той же час він відчував труднощі в спілкуванні, яке супроводжувалося маренням.

Нарешті, 13 червня 323 р. До н.е., у віці 33 років Олександр Македонський помер від важкого сепсису, спричиненого некрозом підшлункової залози, пише доктор Герасимідіс підсумовуючи свої дослідження.

Інші теорії відхилено

Дослідження доктора Герасимідіса і віра в те, що Олександр Великий помер від некрозу підшлункової залози, змусили його виключати попередні теорії про смерть великого завойовника.

Теорія малярії була виключена, оскільки, хоча її головним симптомом є лихоманка, лихоманка Олександра не була таким типом, який пов'язаний з малярією. Не було повідомлено про інтервали реакцій на підвищення температури, які могли б вказувати на третинну або квадратичну лихоманку.

Крім того, малярія зазвичай не спричиняє смерті таким чином, або так скоро після його виникнення.

Теорія пневмонії також була відкинута грецькою командою вчених під керівництвом Герасимідіса, оскільки він стверджує, що пневмонія рідко викликає біль у животі, хоча вона проявляє симптоми лихоманки.

Доктор Герасимідіс також виключив черевний тиф, оскільки в той час не було епідемії, і Олександр не повідомляв про діарею перед болем у животі.

Так само було відкинуто теорію вірусу лихоманки Західного Нілу, оскільки він викликає енцефаліт, а не біль у животі та делірій.

Нещодавно з'явилося припущення, що Олександр Великий страждав від синдрому Гійєна-Барре, рідкісного розладу, при якому імунна система організму атакує нерви, викликаючи симптоми, включаючи слабкість кінцівок, що призводять до повного паралічу. Той факт, що синдрому Гійєна-Барре часто передує таке інфекційне захворювання, як респіраторна інфекція або шлунковий грип, спонукало вчених вважати, що це могло бути причиною смерті Олександра. Проте, як стверджує доктор Герасимідіс, основними симптомами, які проявляв грецький завойовник, були висока температура та біль у животі.

Дослідник також відмовляється прийняти теорію, що Олександр помер від депресії через смерть Гефастіона, свого найкращого друга і генерала в своїй армії. Депресія ослабила його імунну систему, передбачає одна з теорій, зробивши його вразливим до інфекцій.

Однак грецький вчений каже, що Олександр жодними засобами не страждав від виснажливої депресії. Навпаки, він стверджує, що навіть у перші дні хвороби Олександр все ще працював зі своїми генералами, щоб планувати наступну кампанію.

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...

Навіть гонорар не мав значення: Спаринг-партнер Усика відмовився від бою з бійцем із Росії й допоміг непереможному німцю його нокаутувати

четвер, 18 квітень 2024, 21:59

Чемпіон EBU у надважкій вазі Олександр Захожий (19−0, 15 КО) розповів про те, що йому пропонували провести бій в Саудівській Аравії з росіянином Арсланбеком Махмудовим (18−1, 17 КО), який виступає за Канаду, передають Патріоти України. «Я одразу відмов...