Не через Чорнобиль: Вчені з'ясували, чому дикі кабани в Європі радіоактивні

Протягом десятиліть високі рівні радіоактивності виявлялися у диких кабанів по всій Центральній Європі - і нове дослідження пояснює, чому, пише Sky News, передають Патріоти України.

овгий час вважалося, що винна катастрофа на Чорнобильській АЕС, але дослідження показують, що основна причина насправді сягає корінням у більш далеке минуле. Вчені встановили, що значна частина забруднення пов'язана з випробуваннями ядерної зброї під час Холодної війни в 1960-х роках.

Є попередження про те, що викиди радіонуклідів можуть становити потенційну загрозу для здоров'я населення, постійно забруднюючи харчовий ланцюжок і створюючи ризик традиційного опромінення.

"Більше ніж будь-коли, враховуючи загрози ядерних ударів або випадкових викидів в ході російсько-української війни, зараз вкрай важливо мати можливість ідентифікувати джерело будь-якого викиду... і оцінити його екологічні наслідки", - йдеться в дослідженні.

Протягом багатьох років вчені ламали голови над феноменом, названим "парадоксом дикого кабана" - хоча рівень радіоактивності повинен з часом падати, з 1986 року у тварин не спостерігалося значного зниження показника.

Це пов'язано з тим, що вони часто їдять оленячі трюфелі із забрудненого ґрунту, який повільно поглинав радіоактивні матеріали за останні 78 років.

За даними ООН, чверть усіх проведених ядерних випробувань були підірвані в атмосфері, а в наступні дні глобальні вітри поширили опади всюди.

Після першого випробування, проведеного 16 липня 1945 року в пустелі в Аламогордо, штат Нью-Мексико, такі країни, як США і СРСР здійснили в атмосфері більше 200 вибухів кожна, Велика Британія і Китай - близько 20 кожна, Франція - близько 50.

Автори дослідження проаналізували зразки м'яса диких кабанів з 11 районів німецької землі Баварія в період з 2019 по 2021 рік, і рівень забруднення на 88% перевищував нормативну межу країни.

"Після викиду радіоцезій залишатиметься в навколишньому середовищі протягом кількох поколінь і матиме негайний вплив на безпеку харчових продуктів, а, як показано в нашому дослідженні, на десятиліття", - пишуть вони.

Удар по кишені! В Україні переписали ціни на два ключових продукти - що буде далі

п’ятниця, 14 березень 2025, 16:48

У лютому 2025 року в Україні значно подорожчали яйця (+3,5%) та соняшникова олія (+3,4%) через зростання собівартості, сезонні фактори та спекулятивні настрої на ринку. Проте здешевлення соняшнику може в майбутньому стабілізувати ціни на олію, а ось яй...

Умови виходу на пенсію змінили: Українцям пояснили, скільки стажу потрібно мати

п’ятниця, 14 березень 2025, 16:30

В Пенсійному фонді України (ПФУ), де раніше затвердили новий розмір середньої заробітної плати для розрахунку пенсії, нагадали про нові вимоги щодо наявності страхового стажу для виходу на заслужений відпочинок за віком у 2025 році, передають Патріоти ...