Не ігноруйте! В Україні різко збільшилась кількість хворих на грип - медики попередили про небезпечні симптоми

Епідемічний поріг грипу уже перевищений у чотирьох регіонах. Там закривають дитсадки, а учнів переводять на дистанційне навчання класами або й навіть цілими школами, передають Патріоти України.

Так відбувається з року в рік. Саме в лютому - лютує найбільше грип. І навіть ускладнення спричиняє типові. Утім цього епідсезону лікарі спостерігають те, чого не було ніколи раніше. Про нові прояви старих вірусів - кореспондентка ТСН Інна Лебеденко.

У лікарнях побільшало пацієнтів

У лікарнях Київщини побільшало хворих серед дітей. Пацієнти кажуть - усе почалося різко й одразу з температури за 38.Дівчинка Віта пішла до школи без жодних симптомів, а вже за кілька годин її просили забрати з уроків додому. За призначенням сімейного лікаря спершу лікувалися вдома. На 8 день потрапили до лікарні. Жінка з бронхітом, діти з пневмонією.

Симптоми грипу

Різкий початок, висока температура, закладеність носа, кашель та біль у горлі - симптоми, які вже мають насторожити. Їх лікарі повторюють із року в рік. Далі ж, якщо не лікуватися чи робити це неправильно - починаються ускладнення. А грип, який зараз переважає, саме ними й найбільш небезпечний. І надто - коли приходить не сам. Що й стало найбільшою несподіванкою для лікарів цього епідсезону.

"Наразі ми бачимо, що є мікс-інфекції. У нас є діти, які хворіють на ковід і грип одночасно. У нас є діти, які хворіють на підтверджений грип і супутні ентеровірусні інфекції. І звичайно ми бачимо ускладнення у виглядів отитів, синуситів. Отити важкі бувають, навіть із проривом барабанної перетинки", - каже заступниця медичного директора Броварської багатопрофільної лікарні Наталія Волошина.

Минулого тижня зросла кількість хворих

Минулого тижня захворюваність зросла на 31% - порівняно з попереднім. На гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло майже 230 тисяч українців. 41 людина з діагнозами "ковід" і "грип" - померла через ускладнення. Епідпоріг нині перевищений у 4 областях. На дистанційне навчання перейшли 180 навчальних закладів на Вінниччині, майже 170 - на Хмельниччині, понад сто на Київщині й 70 на Житомирщині.

Зараз уже середина епідсезону. І його пік водночас. Утім коли крива захворюваності на грип піде вниз, може почати зростати захворюваність на коронавірус - прогнозують лікарі.

Медики нагадують, вакцинація є найефективнішим засобом профілактики. Вакцина проти грипу обійдеться всередньому в 600 гривень, проти коронавірусу - досі є безкоштовною, вона доступна в будь-якому пункті вакцинації. Робити щеплення можна впродовж усього епідсезону. Навіть одночасно - проти грипу й ковіду.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...