Не лише картопля: Виявлено рослину, яку люди зможуть вирощувати на Марсі

Попри те, що вчені уже з впевненістю можуть казати, що людство здатне вирощувати картоплю в марсіанському грунті, нові тести виявили ще один корисний продукт, який зможуть вирощувати на червоній планеті майбутні поселенці з Землі. Мова йде про звичайний земний рис, щоправда, злегка генномодифікований, передають Патріоти України.

Про результати свого експеримент розповіла група міждисциплінарних дослідників з Університету Арканзасу в США. Найбільшою проблемою, з якою земні аграрії зіткнуться на Марсі, будуть перхлоратні солі. Звісно, якщо не зважати на низькі температури, радіацію та інші дрібниці.

Надихнулися науковці, зокрема, бестселером Енді Вейра "Марсіанин", у якому астронавт Марк Вотні, шо застряг на Марсі, був змушений виживати на негостинній планеті, вирощуючи картоплю.

Але, як би хто не любив картоплю, та різноманітні способи її приготування, для марсіанських поселенців будуть потрібні й інші продукти. Тому науковці вирішили провести експеримент із рисом. Виявилося, що виростити рис у імітації марсіанського ґрунту – не так вже й складно.

"Рис може рости і виживати в марсіанському реголіті з проблемами, які можна подолати за допомогою контролю стресових генів", – йдеться у доповіді вчених.

Однією з найбільших проблем, яку доведеться вирішити – є наявність перхлоратних солей, які були виявлені в ґрунті червоної планети. Вони вважаються токсичними для рослин.

Імітацію марсіанського ґрунт раніше створили вчені з NASA та Лабораторії реактивного руху із багатого на базальт ґрунту, видобутого з пустелі Мохаве та назвали його Mojave Mars Simulant (MMS).

Саме у цьому ґрунті дослідники посадили три сорти рису: один дикий, а ще два – генетично відредаговані для того, щоб реагувати на стреси, такі як посуха, цукровий голод або засоленість ґрунту.

Ці ж сорти паралельно вирощували у звичайній ґрунтовій суміші, а також у гібридній суміші. Експеримент засвідчив, що хоча рослини могли рости в MMS, вони були не настільки розвиненими, як ті, що вирощувалися в ґрунті та гібридній суміші.

Вдалося виявити, що заміна лише чверті марсіанського симулятора звичайним ґрунтом призводить до покращення розвитку рослини.

Також дослідником вдалося визначити, що 3 грами перхлорату на кілограм ґрунту – це поріг, за яким нічого не росте. Модифіковані сорти рису все ще можуть вкорінюватися, якщо ґрунт містить 1 грам перхлорату на кілограм.

Тож, вчені переконані, що в умовах марсіанського ґрунту можна буде виростити генетично модифікований рис. У майбутньому дослідники планують продовжити свої експерименти та перейти на наступний рівень, використовуючи імітатор марсіанського ґрунту під назвою Mars Global Simulant, а також інші штами рису, які мають підвищену толерантність до вищих концентрацій солі. Також вони планують вирощувати рослини у закритій камері, які імітуватиме температуру і атмосферу Марсу.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...