Не такі вже дикуни: Археологи розповіли, як неандертальці доглядали за своїми зубами

Нове дослідження польських вчених показує, що неандертальці, які жили близько 46000 років тому, використовували «зубочистки і засоби гігієни порожнини рота», інформують Патріоти України.

Аналізуючи два зуба, витягнутих з плейстоценових шарів печери Стайня (Краківсько-Ченстоховська височина), група під керівництвом доктора Віолетти Новачевської з кафедри біології людини Вроцлавського університету знайшла сліди, залишені зубочисткою.

Вона сказала: «Схоже, що власник зуба дотримувався правил гігієни порожнини рота. Ймовірно, між двома останніми зубами залишилися залишки їжі, які довелося видалити. Ми не знаємо, з чого він зробив зубочистку — з гілочки, з кістки звіра або риб’ячої кістки. Це повинен був бути досить жорсткий циліндричний предмет, яким людина користувалася досить часто, щоб залишити чіткий слід».

Це другий відомий приклад таких гігієнічних процедур, які практикували неандертальці з печери Стайня. Подібні сліди збереглися і на іншому зубі, знайденому раніше в печері.

Вчені також вважають, що зуби, зуб мудрості (третій нижній корінний зуб) і верхній премоляр, належали людині старше 30 років, а інший — чоловікові ледве молодше 20-ти років. Однак вони не виявили патологічних змін, які свідчать про порушення росту емалі, гіпоплазію або карієс. Вони відзначають, що зуб мудрості має ознаки сильного зносу, який може бути пов’язаний з вживанням твердої їжі.

Щоб визначити, чи належав зуб нашому безпосередньому предкові (Homo sapiens) або викопному родичу (Homo neanderthalensis), вчені оцінили структуру коронки зуба, товщину емалі, контур поверхні дентину і мікротравми поверхні коронки. Вони порівняли дані з іншими даними про зуби неандертальців, а також викопних і сучасних представників нашого виду.

Доктор Новачевська сказала: «Набір ознак, тобто наявність особливої комбінації ознак, характерних для неандертальців, вказує на те, що саме їм належали зуби із печери Стайня. У разі нижніх молярів можна побачити складну будову: велику кількість горбків. У передній частини коронки також було характерне поглиблення і утворення емалі».

Зуби були вперше виявлені в 2010 року разом з численними залишками фауни під час розкопок, що проводяться під керівництвом доктора Міколая Урбановського. Але тільки недавно вони були проаналізовані з використанням мітохондріальної ДНК.

Катерина Кухар відреагувала на критику військового Олександра Терена і зізналася, чи танцює під Чайковського

субота, 20 квітень 2024, 15:52

Прима-балерина і керівниця хореографічного коледжу Катерина Кухар прокоментувала висловлювання військового Олександра Терена про те, що вона і танцюрист Олександр Стоянов «заробляють на балетних постановках російських композиторів», передають Патріоти ...

"В його діях немає жодних порушень": Суддя, який вдвічі перевищив швидкість та наїхав на поліцейського, уникнув покарання

субота, 20 квітень 2024, 15:40

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя (ВРП) 17 квітня 2024 року розглянула дисциплінарну справу щодо судді Тульчинського районного суду Вінницької області Сергія Ковганича, затриманого поліцією у березні 2023 року за перевищення швидкості. Н...