Один документ врятує українців від штрафу: Ось що повинні мати при собі автомобілісти

Для кожного транспортного засобу з українською реєстрацією оформлення страхування є обов’язковим. На порушників очікує штраф у розмірі 425 гривень, а, якщо з їхньої провини сталося ДТП - ще й перспектива власним коштом компенсувати вартість ремонту автомобіля потерпілого, передають Патріоти України.

Йдеться саме про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності (ОСПЦВ, або автоцивілку). Згідно з законом "Про ОСЦПВ наземних транспортних засобів", кожен водій транспортного засобу має оформити обов’язкове страхування авто.

Це український страховий поліс, який відшкодовує збитки потерпілим у ДТП – у 2024 році розмір виплати у разі ДТП становить:

  • не більше 130 тис. грн на ремонт автомобіля;
  • не більше 260 тис. грн, якщо було завдано шкоди здоров’ю водія.

Коли сума для відшкодування завдаваних збитків перевищує страхові гарантії, винуватець аварії покриває решту самостійно. Втім, з 2025 року набирає чинності новий закон, що поступово збільшує максимальне страхове відшкодування майну та здоров’ю до 250 тис. грн та 500 тис. грн відповідно.

Страховий поліс ОСЦПВ оформити відразу після реєстрації авто – він діє протягом року, або ж 10-15 днів (коштує дешевше). Співробітники поліції можуть зупинити транспортний засіб для перевірки страхового поліса на рівні з іншими документами.

У випадку відсутності поліса водія зобов’яжуть сплатити штраф у розмірі 425 грн, але через 15 діб сума зросте до 850 грн. Крім того, 850 грн штрафу доведеться заплатити у випадку повторної відсутності страхового поліса. Штраф виписують у таких випадках:

  • автоцивілки немає взагалі;
  • ДТП, коли винний водій, у якого відсутня страховка;
  • поліс протермінований.

Слід зважати і на те, що штраф у 450 грн загрожуватиме навіть власникам автомобілів, які ще не стоять на постійному обліку і мають транзитні (червоні) номери. Саме для їхнього перегону оформляється автоцивілка на 10-15 днів.

Штрафи не загрожують лише власникам автомобілів на іноземних номерах – на їхні страхові випадки розповсюджується дія страхового поліса "Зелена карта". У країнах Європейського Союзу мінімальні суми штрафу відрізняються, але це щонайменше 300 євро.

Один документ врятує українців від штрафу: Ось що повинні мати при собі автомобілісти

вівторок, 27 серпень 2024, 23:40

Для кожного транспортного засобу з українською реєстрацією оформлення страхування є обов’язковим. На порушників очікує штраф у розмірі 425 гривень, а, якщо з їхньої провини сталося ДТП - ще й перспектива власним коштом компенсувати вартість ремонту авт...

Це вражає! Boston Dynamics навчила нового робота Atlas відтискатися від підлоги (відео)

вівторок, 27 серпень 2024, 22:25

Компанія, відома своїми вірусними відео, на яких демонструє можливості своїх роботів, відродила цю давню традицію, показавши коротке відео з її останньою розробкою — електричним людиноподібним роботом Atlas, передають Патріоти України. В короткому роли...