Оце так прорив! Вчені навчилися керувати блискавкою за допомогою лазерів


Вчені навчилися керувати блискавкою за допомогою лазерів

Вчені провели експеримент, під час якого їм вдалося керувати блискавкою на вершині швейцарської гори, передають Патріоти України.

Вони стріляли потужними лазерними імпульсами в грозові хмари. Відкриття прокладає шлях для використання лазерних систем, щоб захистити від блискавок аеропорти, стартові майданчики та високі будівлі.

Вчені доставили потужний лазер на вершину гори Сентіс і встановили його біля телекомунікаційної вежі заввишки 124 метри, у яку блискавка вдаряє приблизно 100 разів на рік.

Дослідники дочекалися штормів і з липня по вересень минулого року стріляли швидкими лазерними імпульсами в грозові хмари понад 6 годин. Прилади, створені для реєстрації ударів блискавки, показали, що під час експериментів лазер відхиляв розряди блискавки.

"Металеві стрижні використовуються майже скрізь для захисту від блискавки, але площа, яку вони можуть захистити, обмежена кількома метрами або десятками метрів. Якщо у нас буде достатньо енергії в лазері, можна буде охопити до кількох сотень метрів", — каже Орельєн Хуар, фізик з Політехнічної школи в Палезо.

Вартість лазерної системи дуже висока порівняно з ціною простого стрижня, однак лазери можуть бути більш надійним способом спрямування розряду блискавки. У Землю щороку влучають понад мільярд блискавок. Вони спричиняють тисячі смертей, поранення і збитки, які обчислюються десятками мільярдів доларів.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...